Prestaňte podporovať kurdských povstalcov. Varuje Ankara Moskvu aj Washington

    0
    Kurdskí bojovníci v sýrskom meste Kobani (Autor: SITA)

    Podľa Ankary by sa mohli do rúk kurdských povstalcov v Sýrii dostať zbrane, ktoré by mohli členovia PKK použiť aj na útoky proti Turecku. Pre obavy z naplnenia takého scenára si turecký minister zahraničných vecí nechal zvlášť predvolať ruského aj amerického veľvyslanca, ktorí mali  rozptýliť obavy Turecka. Nestalo sa. Americká armáda v pondelok hlásila, že nákladné lietadlá zhodili zásoby munície pre arabské oddiely bojujúce proti Islamskému štátu na severe Sýrie. O Kurdoch však nepadlo ani slovo.

    Miestne kurdské vedenie regiónu však oznámilo, že Spojené štáty poskytli kurdským bojovníkom v strategickom meste Kobani, neďaleko tureckých hraníc, 120 ton zbraní a munície. Z mesta Kobani vyhnali bojovníkov Islamského štátu práve povstalecké oddiely Kurdov. Americké vojenské velenie žiadnu dodávku zbraní pre Kurdov nepotvrdilo.

    „Nikto nám nemôže garantovať, že sa zbrane, ktoré dnes dáme povstalcom, zajtra nedostanú do rúk ozbrojencov z PKK, ktorí ich môžu použiť proti Turecku,“ uviedol turecký premiér Ahmet Davutoglu pre denník Washington post. Podľa predsedu vlády Ankara nemôže akceptovať spoluprácu s teroristickými organizáciami, ktoré vyhlásili vojnu proti Turecku. Kurdská strana pracujúcich (PKK) je pritom na zozname teroristických organizácií aj v Spojených štátoch a ďalších krajinách, ktoré sú spojencami Turecka. Napriek týmto faktom sa kurdskí povstalci stali kľúčovými spojencami USA v boji proti extrémistom z Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

    - Reklama -