Prestane Slovákom chutiť piť? Toto na nás chystá Brusel

    0
    Ilustračné foto: alkohol (Autor: SITA)

    Odpudivé obrázky chorých ľudí či varovné nápisy už poznáme z krabičiek cigariet. Teraz by niečo podobné mohlo pribudnúť aj na fľašiach tvrdého alkoholu. A nielen to. Na obaloch by okrem varovania „alkohol zabíja“ mala byť aj informácia o počte kalórií. Informoval o tom portál Aktuality.sk.

    Európska komisia sa inšpirovala krokmi v Írsku. Tam vláda už minulý rok schválila zákon, podľa ktorého musí každý výrobca alkoholu informovať o jeho škodlivosti.  V Írsku platia aj iné predpisy. Na niektorých verejných miestach je predaj či propagácia alkoholu zakázaná úplne. Dokonca tam platí špeciálna daň vo výške 10 centov na každý gram alkoholu.

    Zavedenie takýchto opatrení by podľa eurokomisára Vytenisa Andriukaitisa malo ľuďom pripomenúť, aké riziko alkohol prináša. Varovania by sa mali objaviť v celej Únii. Ako však dodal, samotné obrázky či nápisy stačiť nebudú, no ide o ďalší krok, ako so závislosťou od alkoholu môžeme bojovať.

    Podľa odborníka na závislosti Ľubomíra Okruhlicu samotné nápisy nestačia. Myslí si, že tieto opatrenia môžu pomôcť, no rozhodujúci faktor to nebude. „Aspoň trochu by to upozornilo na tie riziká pitia alkoholu, o ktorých sa málo vie,“ hovorí odborník.

    Podľa Okruhlicu by efektívnejšie riešenie bolo to, ktoré navrhuje Svetová zdravotnícka organizácia. A teda znížiť počet miest, kde sa liehoviny dajú kúpiť, zvýšiť ich cenu a naopak, znížiť reklamu.

    Autor: luc


     

    - Reklama -