Prešovský snem Smeru je za dverami. Strana sa musí zbaviť toxických príťaží, píše komentátor

    0
    V Smere príde k avizovaným zmenám (Autor: TASR)

    Žiadne veľké prekvapenie nehrozí. K istým personálnym zmenám síce príde, no radikálne zmeny typu „minister Robert Kaliňák by už nekandidoval na post podpredsedu alebo by do tejto funkcie nebol zvolený, sa zrejme neudejú“, píše v komentári politológ Jozef Majchrák.

    Aké personálne zmeny teda prídu? V prvom rade by post podpredsedov strany mali opustiť Dušan Čaplovič a Pavol Paška. Na ich miestach by ich mali vystriedať žilinský župan Juraj Blanár a minister hospodárstva Peter Žiga. „Blanár patrí do okruhu ministra kultúry Marka Maďariča, Žiga mal dlho blízko ku košickej skupine okolo Pavla Pašku. Keď však bývalému šéfovi parlamentu politicky zlomila krk kauza piešťanského cétečka, flexibilný Žiga sa od neho rýchlo emancipoval,“ píše Majchrák.

    Tieto personálne zmeny sú však podľa Majchráka pre budúcnosť vlády Smeru skoro nepodstatné. To, čo je v skutočnosti najväčším problémom Smeru, je podľa neho obsahová vyprázdnenosť. Aj keď Ficov Smer označuje viac za stranu moci ako programu, poukazuje na to, že strana v minulosti zatiaľ vždy dokázala prísť s témami, ktoré jej prinášali politické body. „Bojovala s bankami, dôchodkovými poisťovňami, chceli zrušiť súkromné zdravotné poisťovne, zavádzali vianočné dôchodky, vlaky zadarmo či rozdávali sociálne balíčky.“ Dnes ale akosi nič.

    Majchrák pripúšťa, že pre mnohé z týchto tém sa dostávala strana aj do konfliktu s médiami, no v konečnom dôsledku to bol konflikt, ktorý jej pomáhal naháňať politické body u voličov. V súčasnosti však Smer akoby už nemal témy, myslí si. Jediné konflikty, do ktorých sa dostáva, sú spojené s veľkými kauzami a z tých teda práve politické body nenaskakujú.

    Na druhej strane Majchrák pripúšťa, že strata popularity je v prípade strany, ktorá je vo vláde už tak dlho ako Smer, prirodzeným vývojom, ktorému sa len ťažko dá vyhnúť. Ak ale chce strana tento vývoj aspoň čiastočne spomaliť, je podľa neho nevyhnutné „zbaviť sa toxických príťaží, ako je minister Kaliňák, a začať opäť témami oslovovať svojich tradičných voličov“. Ak totiž budú voliči Smeru ubúdať, nebude to zákonite znamenať, ako si niektorí naivne myslia, že Slovensko bude smerovať k lepšiemu. Na voličov Smeru si tu totiž už brúsia zuby zo SNS na čele s Dankom, ale napríklad aj extrémisti. O tom sa však v Prešove s najväčšou pravdepodobnosťou hovoriť nebude, zhrnul.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -