Presne pred rokom otvorila Európa hranice utečencom. Tu je rekonštrukcia, ako sa to stalo

    0
    Utečenci na železničnej stanici Keleti v Budapešti (Autor: SITA)

    Prvé maďarské autobusy dorazili na priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf vlani piateho septembra krátko pred štvrtou hodinou ráno. Utečenci vystúpili z autobusov ešte v Maďarsku a pešo prúdili do Rakúska, píše Holub. Prví, ktorí sa tlačili, boli podľa neho mladí muži, pričom odstrkovali aj deti a starších a kričali Germany. Ponáhľali sa do Nemecka, kde im mala prisľúbiť azyl samotná nemecká kancelárka Angela Merkelová.

    Šéf pohraničníkov Manfred Schreiner uviedol, že mu vtedy okrem iného napadlo, že ide o historický okamih.

    „Mal pravdu. Na pondelok pripadlo prvé výročie udalosti, po ktorej to v Nemecku ani inde v Európe už nikdy nebude rovnaké ako predtým. Európske hranice sa bez akejkoľvek zábrany otvorili miliónu migrantov z východu aj juhu. Európania strácajú istotu a necítia sa bezpečne v obciach, kde vyrástli. Rastú obavy z teroru a kriminality. Posilňujú sa nacionálne a populistické hnutia požadujúce zrušiť Schengen a zavrieť národné hranice. Podľa rozšíreného názoru je členstvo v Európskej únii zbytočné a nebezpečné,“ opisuje Holub.

    Následne si všíma, ako vlastne utečenecká vlna začala a aká bola situácia v Maďarsku. To je totiž prvou krajinou Európskej únie na balkánskej trase, preto boli Maďari povinní registrovať prichádzajúcich ľudí a prijímať ich žiadosti o azyl.

    „Keby ich nezaregistrovali, boli by cudzinci po prechode akejkoľvek vnútornej hranice automaticky odoslaní späť. Utečenci mali čakať, či si ich v Maďarsku nenechajú, prípadne či sa neprihlási iná krajina Európskej únie, že si časť z nich prevezme. Migranti očividne zostať nechceli a snažili sa dostať ďalej železničnými linkami, kým neboli zrušené, prípadne pomocou súkromných dopravcov,“ píše Holub s tým, že premiér Viktor Orbán žiadal ostatné európske krajiny, aby sa prihlásili k zodpovednosti za utečencov. 26. augusta potom oznámil, že sa o nepretržitý prúd prichádzajúcich nedokáže postarať.

    „Dramatický zvrat však nastal už deň predtým. Spôsobil ho nevinný tweet, ktorý odišiel zo Spolkového úradu pre migráciu a utečencov. Písalo sa v ňom, že ,dublinské konanie sa nebude v tejto chvíli uplatňovať voči sýrskym štátnym príslušníkom‘. V preklade z úradnej reči to znamená, že sa v Nemecku budú prijímať žiadosti o azyl aj od tých sýrskych utečencov, ktorí sa nezapísali v Maďarsku. Spolkový úrad neskôr vysvetľoval, že išlo vlastne len o interný dokument, ktorý fakticky potvrdzoval súčasnú prax,“ dodáva analytik k počiatkom celej kauzy.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -