Presné informácie: Nakoľko musia EÚ poslúchať tí, ktorí v nej nie sú, ale aj napriek tomu majú jej výhody

    0
    Zástava EÚ a britská zástava pred Európskym domom v Londýne (Autor: TASR)

    Poukazuje na to, že aj keď uplynul ešte len týždeň od referenda, dohoda o voľnom obchode s Britániou sa už pripravuje v 11 krajinách sveta. Island navrhuje Britániu okamžite prijať do EFTA (ktorá má dohodu o voľnom obchode s 38 krajinami po celom svete).

    Island musí implementovať 10 % únijného práva

    Pánek sa venuje aj tomu, nakoľko musia nečlenské štáty akceptovať únijné právo. Výpočty sa vraj rôznia. Islandská vláda hovorí, že musí implementovať 10 % únijného práva, nórski euroskeptici vypočítali, že Nórsko implementuje 9 %, Richard North dospel k číslu 21 %. Najvyššie číslo – 28 %  – vyšlo nórskej vláde.

    Bez ohľadu na to, či je to najnižšie alebo najvyššie číslo, faktom je, že štáty, ktoré nie sú v EÚ, ale aj napriek tomu sú v EHP, nemusia implementovať väčšinu únijného práva.

    Práve Švajčiarsko je nútené implementovať 0 % práva Európskej únie, ktoré súvisí s jeho prístupom na tzv. jednotný trh. Švajčiarsko implementuje to, čo uzná za vhodné, inak sa únijné právo týka iba exportérov, ktorí exportujú do EÚ. Logicky. Exportéri, ktorí exportujú do USA, musia dodržiavať americké právo. Tí, ktorí vyvážajú do Japonska, zase japonské.

    Je nezmyselné zaťažovať malých predajcov únijnou legislatívou

    Väčšina podnikov v každej krajine pritom nikam neexportuje, v Británii vyšlo číslo okolo 90 %. Je nezmyselné zaťažovať malých predajcov tým, že musia dodržiavať únijnú legislatívu, keď nikam nevyvážajú.

    Všetky štáty EHP sa môžu zúčastniť na rokovaniach, nemôžu však o novom legislatívnom inštrumente hlasovať. Pánek zároveň upozorňuje, že ČR s 21 europoslancami zo 751 a 2,1 % hlasov v Rade ministrov môže hlasovaním ťažko niečo ovplyvniť, pretože takmer celé právo veta jej odobrala Lisabonská zmluva.

    Pánek potom upozornil na fakt, že legislatíva týkajúca sa vnútorného trhu EÚ z veľkej časti vzniká v medzinárodných organizáciách, ako sú WTO alebo ILO, ktorých je EÚ členom a ktorých sú členmi aj štáty EFTA, ale jednotlivé štáty EÚ nemajú hlasovacie právo. Tam vznikajúce globálne pravidlá, ktoré majú uľahčiť globálny obchod, môžu teda štáty EFTA ovplyvniť hlasovaním na rozdiel od štátov EÚ. Štáty mimo EÚ teda uplatňujú svoj vplyv ešte predtým, ako sa dané pravidlo dostane na stôl do Bruselu.

    - Reklama -