Prešli na výmenný obchod. Venezuelčanov k tomu prinútila hyperinflácia

    0
    Situácia bežných obyvateľov Venezuely je kritická (Autor: TASR)

    “Nie je tu žiadna hotovosť, len výmenný obchod,” potvrdila Mileída Loverová, ktorá sa snaží vymeniť úlovok svojho manžela za iné potraviny, aby mohla kŕmiť štyri deti.

    Venezuela zápasí s hyperinfláciou. Spotrebiteľské ceny v krajine sa v máji oproti predchádzajúcemu mesiacu viac než zdvojnásobili a v medziročnom porovnaní stúpli o takmer 24.600 %. Zohnať bankovky v tejto juhoamerickej krajine je rovnako ťažké, ako zohnať chronicky nedostatkové potraviny a lieky. Venezuelčania sú tak stále viac odkázaní na výmenný obchod, ktorý nahradil peňažné transakcie.

    Pri platbe za tie najlacnejšie tovary a služby by museli vyložiť na pult obrovskú hromadu bankoviek. A na to počet bankoviek, ktoré sú v obehu, jednoducho nestačí.

    Bankové prevody len vo veľkých mestách

    Formálne môžu firmy prijímať platby prostredníctvom bankových prevodov a debetných kariet. To je však často možné len vo veľkých mestách. V odľahlých vidieckych oblastiach, ako je Rio Chico, sa takéto operácie realizujú len ťažko. Veď ktorý rybár by mal platobný terminál?

    Dokonca aj v hlavnom meste Caracas mnohí neformálni obchodníci nemajú prístup k bankových službám alebo k platobným terminálom a dávajú prednosť transakciám v naturáliách.

    Vzostup výmenného obchodu v nadväznosti na hyperinfláciu a nedostatok peňazí je odrazom toho, ako sa kedysi prosperujúca krajina vrátila k “prvopočiatočnému” obchodnému mechanizmu – výmene tovarov.

    “Je to veľmi primitívny platobný systém, a je tiež veľmi primitívny aj pre krajinu, ktorá nemá dostatok hotovosti,” uviedol ekonóm Luis Vicente León z poradenskej spoločnosti Datanalisis.

    Ekonómovia tvrdia, že centrálna banka nestíha tlačiť peniaze dostatočne rýchlo, aby udržala krok s infláciou.

    Kedysi bohatá krajina

    Venezuela, ktorá bola vďaka rope kedysi jednou z najbohatších krajín Južnej Ameriky, sa zmieta v hlbokej hospodárskej kríze. Vyvolal ju pokles cien ropy a jej ťažby v predchádzajúcich rokoch, a tiež politika prezidenta Nicolása Madura. Ten zase obviňuje z problémov krajiny sankcie, ktoré na ňu uvalili USA, a tiež opozíciu.

    Hospodárska kríza však spôsobila, že v rokoch 2015 až 2017 odišiel z Venezuely takmer jeden milión ľudí, čo sú 3 % obyvateľov.

    Do Rio Chico prichádza Marvin Guaramato na aute naloženom škatuľami s olejom, cestovinami a kukuričnou múkou. Nastáva vrava a zmätok, v ktorom sa rybári sa snažia vymeniť svoj úlovok za potraviny. Jeden z nich, Reinaldo Armas, je spokojný, že získal produkty pre rodinu. Niekedy však nedokáže vymeniť úlovok za nič.

    “Niektoré dni strávim päť hodín bez toho, aby som ich za niečo vymenil a musím vziať všetky ryby domov,” dodal.

    - Reklama -