Prešli dvaja kandidáti na policajného šéfa. Chcú inú NAKA

    0
    Na snímke kandidáti na post prezidenta Policajného zboru SR, uprostred súčasný prezident Milan Lučanský, vľavo policajný pridelenec v Prahe Ivan Ševčík a vpravo riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Banskej Bystrici Ivan Piliar (Autor: TASR)

    Z dvojice kandidátov má ministerka vnútra vymenovať nového policajného prezidenta. Šéfa polície aj dosiaľ vymenovával minister, ale bez odporúčaní. Podľa nových pravidiel vymenúva na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru.

    Nový policajný prezident bude menovaný na štyri roky s možnosťou opätovného vymenovania. Podľa nových pravidiel ho môže minister odvolať pre závažné dôvody, ktoré však bude musieť odobriť aspoň trojpätinová väčšina členov brannobezpečnostného parlamentného výboru.

    Súčasný policajný prezident Milan Lučanský chce sprísniť lustrácie a zreorganizovať Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). Pri lustráciách by mal pomôcť služobný elektronický preukaz, ktorý chce zaviesť v prípade jeho zvolenia do funkcie policajného prezidenta. Tým by sa podľa neho malo zabrániť zneužívaniu lustrácií záznamov a uľahčiť prípadné vyšetrovanie. Povedal to počas híringu kandidátov na policajného prezidenta v brannobezpečnostnom parlamentnom výbore.

    Ševčík: Národnú kriminálnu agentúru treba zoštíhliť

    Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) treba zúžiť, myslí si to kandidát na policajného prezidenta Ivan Ševčík, ktorý pôsobí ako policajný pridelenec v Prahe. O zoštíhlení NAKA hovoril počas vypočúvania pred parlamentným výborom pre obranu a bezpečnosť.

    “Tento útvar treba jednoznačne zoštíhliť, jasne mu stanoviť trestnú činnosť, ktorú bude objasňovať, zabezpečiť kariérny rast,” povedal.

    Poukázal aj na slabý záujem ľudí o prácu v Policajnom zbore. Problém vidí vo finančnom ohodnotení a kariérnom raste. Aj kariérny rast by rád riešil v prípade zvolenia za policajného prezidenta. Rovnako by chcel urobiť veľkú mediálnu kampaň za dopravnú bezpečnosť.

    Kandidát hovorí aj o potrebe zamedziť podvody s daňami a nazdáva sa, že by sa bolo dobré zaoberať tiež koncepciou riadenia podriadených, najmä v okresoch. Rovnako sa zamýšľa nad decentralizáciou niektorých útvarov. “Nie všetko musí byť v Bratislave,” poznamenal.

    Ševčík je hrdý na prácu v prípade bývalého bosa podsvetia Mikuláša Černáka. “Nebolo zistené ani jedno procesné pochybenie,” povedal poslancom bývalý šéf Útvaru na odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚBOK), ktorý roky vyšetroval v špeciálnom tíme Černákovu trestnú činnosť.

    Piliar: Polícia funguje, radikálne organizačné zmeny by som nerobil

    Polícia je fungujúca inštitúcia, aj keď nie vždy reaguje podľa predstáv verejnosti. Vyhlásil to kandidát na funkciu policajného prezidenta — riaditeľ banskobystrickej krajskej polície Ivan Piliar počas vypočúvania v parlamentnom brannobezpečnostnom výbore.

    Radikálne organizačné zmeny by v polícii ako jej šéf nerobil. “Najväčší problém vidím v stabilizácii policajného zboru, lebo široká verejnosť momentálne nemá záujem o túto prácu. Myslím si, že jedným z dôvodov je aj finančné ohodnotenie policajného zboru,” povedal poslancom.

    Problém vidí aj v riadiacej činnosti policajtov. Vo funkciách chce morálne a profesionálne zdatné osobnosti. Takí v polícii podľa Piliara sú, ale skúsenosti v riadení nemajú kde získavať. “Navrhoval by som zmenu v štúdiu,” doplnil.

    Piliar kandiduje na odporúčanie policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý na post kandiduje tiež. “Vyhodnotil moju minulosť a povedal, že by bolo dobré, keby som sa uchádzal o tento post,” uviedol Piliar.

    Poslancov brannobezpečnostného výboru čaká popoludní ešte vypočúvanie kandidátov na funkciu riaditeľa Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Odborná komisia do híringu posunula súčasného policajného viceprezidenta Martina Krčmárika, riaditeľa úradu Adriána Szabóa a jeho zástupcu a riaditeľa úradu inšpekcie Roberta Zaplatílka.

    - Reklama -