Preškrtnutý Žid, roztrhaný transparent, Kotleba na polícii. Boli sme na “výlete” nacionalistov v Gabčíkove a nestačili sme fotiť a zapisovať

0
Situácia sa vyostrovala (Autor: Peter Števkov)

Na počiatočnom zhromaždení v Trnave sa zúčastnilo asi 250 kotlebovcov a ďalších odporcov imigrácie. Organizátori vyzývali okoloidúcich na podpísanie petície proti imigrantom a rozdávali propagačný občasník Banskobystrického samosprávneho kraja, predsedom ktorého je Marian Kotleba. Krajský občasník okrem iného obsahoval článok o „oslobodzovaní kraja z dlhového otroctva,“ ktorý sprevádzala preškrtnutá karikatúra Žida.

Tesne pred vystúpením rečníkov došlo k incidentu, keď mladý študent pred pódiom odkryl transparent s nápisom „Hanbím sa za vás.“ Okamžite bol obkolesený organizátormi a ďalšími účastníkmi protestu.  „Čo ty o tom vieš? Ja viem, kto títo ľudia (pozn. imigranti) sú. Žijem v Anglicku a viem, ako sa správajú,“ kričal na neho jeden z demonštrantov. Netrvalo dlho a účastníci mu transparent vytrhli z ruky, roztrhali ho a zahodili do koša. „Myslím si, že námestie je verejný priestor. Ľudia sa tu rozhodli protestovať, aj keď je to skôr predvolebná kampaň. Ja som sa zasa rozhodol vyjadriť svoj názor,“ povedal 24-ročný študent Jakub. 

Na proteste sa objavila aj poslankyňa strany Smer Renáta Zmajkovičová, ktorá sa už pred protestom sama kriticky vyjadrila na adresu nelegálnych imigrantov. „Slovensko sa musí zjednotiť. My sme odmietli kvóty a povedali sme, že migranti nepôjdu na Slovensko,“ povedala Zmajkovičová v snahe upokojiť niektorých rozčúlených okolostojacich. „Vy máte ten boľševizmus v krvi,“ reagoval demonštrant. Ďalší sa Zmajkovičovej zastal. „Fico je menšie zlo, buďte radi, že tam nie je tá modrá banda.“  

Priatelia, na stráž!

Diskusiu Zmajkovičovej s protestujúcimi však po chvíli prerušil pozdrav z pódia: „Priatelia, na stráž“. Začalo sa vystúpenie rečníkov, ktorí si nedávali servítku pred ústa. „Naši predkovia pokladali životy za nás Slovákov a nie za Afričanov a moslimov,“ povedal člen ĽSNS Vladimír Hečko. „Ak pomáhame imigrantom, zrádzame vlastnú krajinu, vlastné rodiny a nedopúšťame sa ničoho iného ako národnej samovraždy,“ vyjadril sa podpredseda kotlebovcov Rastislav Schlosár. Posledná rečníčka Natália Grausová sa zas pustila do politiky USA na Blízkom východe a kritizovala zhovievavý prístup slovenských cirkví k imigrantom, ako aj ochotu Slovenska prijať utečencov z Rakúska: „My nie sme povinní zbaviť ich problému, oni by to voči nám neurobili.“ 

V závere zhromaždenia, ktoré až na počiatočný incident s roztrhaným transparentom prebiehalo pokojne, organizátori oznámili, že sa najočakávanejší účastník, banskobystrický župan a predseda ĽSNS Marian Kotleba, nedostaví. Dôvodom bolo jeho predvolanie na výsluch v Banskej Bystrici, ktoré údajne dostal v deň protestu. Mal vysvetliť, prečo v sobotu 29. augusta počas osláv výročia Slovenského národného povstania viseli na úrade Banskobystrického samosprávneho kraja dve čierne vlajky. 

Podľa organizátorov Kotlebu v deň protestu stihla rada ďalších „nešťastných náhod“. Pred jeho výsluchom sa vraj na policajnej stanici vybili poistky a policajti tak museli zháňať písací stroj. Následne ho na ceste do Trnavy mali zastaviť štyri policajné hliadky. „Na komunikáciách prebiehala dopravná kontrola,“ povedala policajná hovorkyňa Jana Kredatusová. 

Jazda začína

Akcia pokračovala po šestnástej hodine „protestnou jazdou“ asi sto vozidiel do Gabčíkova. Pre účastníkov bol pripravený autobus, ktorým sa zviezol aj reportér Parlamentných listov. Zostava cestujúcich bola pestrá. Vedľa skupinky mladíkov s holými hlavami a tričkami s nacionalistickými symbolmi sa zviezli aj manželské páry stredného veku, dievčatá pôsobiace dojmom, že cestujú na dovolenku do Chorvátska a dvaja dôchodcovia, ktorí sa vo svojej hlasitej diskusii zhodovali, že imigrantov Slovensko nechce. 

Tesne za Trnavou začala vozidlá demonštrantov sprevádzať asi desiatka policajných vozidiel. Po chvíli bola kolóna zastavená rozsiahlou cestnou kontrolou. Na otázku reportéra Parlamentných listov, že prečo sa tak stalo, prítomní policajti nechceli odpovedať. Policajná hovorkyňa Martina Kredatusová sa neskôr pre novinárov vyjadrila, že motoristi „mohli vidieť viacero hliadok na ceste z toho dôvodu, že polícia vykonávala dopravno-bezpečnostnú akciu v súvislosti s nelegálnou migráciou

Ku kolóne sa vtedy pripojil aj Marian Kotleba, ktorý účastníkov vyzval, aby zablokovali vozovku. Situácia sa začala vyostrovať, pričom policajti nakoniec prinútili demonštrantov postaviť sa na krajnicu. Asi po hodine bolo kolóne dovolené pohnúť sa. 

Zadná časť autobusu začala po jeho naštartovaní skandovať: „Ja som kokot, ja som policajt.“ Skandovanie vystriedala pieseň Hlinkovej gardy „Rež a rúbaj do krve… dokiaľ Slovák na Slovensku pánom nebude.“ 

Kotlebovi prístup zakázaný

Niekoľko kilometrov pred cieľom bola protestná jazda opäť zastavená. Kotlebovcov čakali ťažkoodenci, ktorí im nedovolili pokračovať. V tej chvíli už niektorým praskli nervy. „Toto robíte na deň ústavy, hanba vám,“ kričal na jedného z ťažkoodencov, muž v tričku Ľudovej strany Naše Slovensko. Banskobystrický župan účastníkov vyzval, aby zachovali pokoj a na protest si pred policajtmi sadli. Časť poslúchla ihneď a po výkriku jedného z prítomných, že „stojí iba kokot,“ tak spravila väčšina.

Situáciu pre ParlamentneListy.sk komentoval Marian Kotleba: „Toto sú normálni slušní ľudia, ktorých vláda odmietla vpustiť do slovenského mesta, v ktorom bolo v zmysle zákona o zhromažďovacom práve nahlásené verejné zhromaždenie občanov. Jednoducho deň ústavy sa na Slovensku oslavuje maximálnym pošliapaním všetkých ústavných princípov.“ 

Ďalšie hodiny strávili kotlebovci diskusiou pred policajtmi. „Keď to takto s imigráciou pôjde ďalej, tak si povieme, že zlatí cigáni z Krásnej Hôrky,“ zaznelo z úst Mariana Kotlebu.

Asi po hodine čakania sa so stanoviskom dostavila policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. „Do Gabčíkova polícia tieto vozidlá nevpustila z toho dôvodu, že v obci sa na mieste, kde chceli mať toto zhromaždenie, konalo iné podujatie, ktoré bolo vopred avizované a odsúhlasené.“ Neskôr médiá informovali, že išlo o cvičenie miestnych záchranárov.  

Stanovisko hovorkyne sa s veľkým pochopením na mieste nestretlo. „Toto sa robí v Rusku,“ povedal jeden z prítomných. Ďalší reagovali: „V Rusku sa toto nerobí“ alebo „Robí, ale na ochranu vlastných ľudí.“

Na proteste v Gabčíkove sa nakoniec kotlebovci nezúčastnili. Prišli však maďarskí extrémisti zo strany Jobbik a hnutia 64 žúp. 

Pat kotlebovcov a policajtov trval až do polnoci, keď sa Kotleba rozhodol zhromaždenie rozpustiť. Na mieste vtedy zostala už len asi štyridsiatka jeho vytrvalých prívržencov. Väčšina z nich bola naštvaná, našli sa však aj takí, ktorí výsledok vnímali pozitívne. „Lepšiu reklamu sme si od Kaliňáka nemohli predstaviť,“ povedal pán v zelenom tričku.

 
- Reklama -