Prešetria sa nahrávky s hlasom Trnku a padne verdikt disciplinárky skoro? Vačok: Vždy záleží na tom, či je skutočný záujem

0
Peter Vačok (Autor: TASR)

Bývalého generálneho prokurátora Trnku rieši discplinárna komisia pre nahrávku s Marianom Kočnerom (je na konci článku – PL.sk) a prepustenie Jozefa Majského. Na nahrávke mal Marian Kočner vtedajšiemu generálnemu prokurátorovi Trnkovi nadávať, že sa pokúsil vydierať Jaroslava Haščáka z Penty Gorilou. Škandál. Ale Haščák vydieranie poprel a Trnka včera uviedol,  že nevie, či je hlas na nahrávke jeho. To sa zrejme dá zistiť, predpokladám. 

Iste. Je metóda,  ktorou sa dá zistiť identifikácia osoby, ktorá to hovorila. Hlasová zhoda sa zisťuje expertíznym skúmaním. Kriminalisticko-expertízny ústav má určite zaradenie, ktoré takýto výstup vykoná. Určite je  možné urobiť individuálnu identifikáciu osoby vo väzbe na hlas, ktorý je nahraný. 

 

Skôr či neskôr sa teda na to príde, či tento všedný hlas patrí exgenerálnemu prokurátorovi, alebo  nie? 

Určite.

 

Hlasom to však nekončí. Hlas sa dá nastrihať a bude treba spraviť zrejme aj expertízu celej nahrávky. V minulosti sme tu už mali viacero nahrávok, kde aktéri pochybovali o  svojom hlase. Pre obbjektivitu treba však uviesť, že sme tu mali aj prípad, keď bývalého šéfa nitrianskej prokuratúry Jozefa Mamráka policajti na základe nahrávky obvinili z korupcie,  a neskôr vyšlo najavo, že nahrávka bola falošná.

Vždy záleží na tom, ako to bolo vyšetrované a či je skutočný záujem. Nepoznám ani podrobnosti tých najznámejších nahrávok z minulosti, preto sa nemôžem vyjadriť. 

 

Keď už hovoríme o nahrávkach, a práve sme zistili aj, že sa reálne vyrábajú aj falošné nahrávky, narážam opäť na prokurátora Mamráka, ako vnímate zverejňovanie nahrávok zo spisu Kočnera? To je ďalšia veľká kauza? Sudca krajského súdu Peter Šamko to doviedol do úplnej dokonalosti, keď po tom, ako sa objavovali útržky z komunikácie Kočnerovej Threemy, zverejnil vo verejnom záujme celú konverzáciu. 

Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, nepoznám podrobnosti, neviem teda, či je to správne, alebo nesprávne.

 

Ako sa na to pozerá zákon, na tieto nahrávky? 

V tejto väzbe si treba uvedomiť dve veci: ak niekto zverejní niečo, čo už bolo zverejnené, sa ničoho nedopúšťa. Ak sa niekto dopúšťa porušenia zákona, tak ten, ktorý to zverejní prvý raz, a  malo to byť v režime utajenia.

 

Veľa sa hovorí, že neštandardné časy si vyžadujú neštandardné postupy, a práve tieto nahrávky majú byť príkladom. Zákony však nepustia, skúsme to presne nejako definovať, že čo je legitímne zverejnenie a čo nie? 

Trestný zákon má ustanovenie, ide o paragraf 377 a má svoj názov – porušenie dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej  povahy. „Kto poruší dôvernosť neverejne prednesených slov alebo iného prejavu osobnej povahy tým, že ho neoprávnene zachytí záznamovým zariadením a takto zhotovený záznam sprístupní tretej osobe alebo iným spôsobom použije a inému tým spôsobí vážnu ujmu na právach, potrestá sa…”

Čiže tam musí byť spôsobená vážna ujma na právach. To je ten osobnostný prejav. Ale ak zaznamenám prejav, ktorý je záznamom, že sa pácha trestný čin, nikto nemá také právo, aby páchal trestný čin. Pokiaľ toto zaznamenám, určite nenaplním znaky tohto zákonného ustanovenia, teda porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy. 

 

Tak to bolo skutočne právnické vyjadrenie. Skúsime aj laickejší variant pre tých, krorí by to náhodou nepochopili? 

Ak vám teraz zavolám a budem sa vyhrážať alebo vás vydierať, tak nie je mojím právom, aby som takúto protizákonnú činnosť vykonával. Ale ak vám poviem niečo o mojej rodine, manželke a tak ďalej a vy to zneužijete a použijete, to je už niečo iné.

 
Veľká vďaka.

 

Dobroslav Trnka prichádza pred discplinárnu komisiu generálnej prokuratúry 

 

Nahrávka medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom

- Reklama -