Prerozdelenie migrantov z Grécka a Talianska výrazne mešká

    0
    Reportážny tím utečencov v Idomeni. (Autor: Facebook/Refugees TV)

    Citovala dnešnú správu Európskej komisie (EK), ktorá hodnotí stav plánovaného prerozdelenia a presídlenia utečencov k 13. máju 2016. Konštatuje sa v nej, že z oboch spomínaných krajín bolo do polovice mája presídlených iba 1500 utečencov, zatiaľ čo podľa plánu ich malo byť až 20 000.

    Celkový postup hodnotí ako neuspokojivý, a to i napriek zintenzívneným prípravám. Od predchádzajúceho hodnotenia situácie v polovici apríla došlo k iba niekoľkým ďalším presídleniam. Pokrok bol dosiahnutý iba v rámci uplatňovania dohody EÚ s Tureckom, ale treba ho zrýchliť, aby sa zabránilo návratu migrantov na nezákonné trasy.

    Eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos zdôraznil, že “nemôžeme byť spokojní s dosiahnutými výsledkami”. “Treba urobiť viac a treba to urobiť rýchlo.

    Je potrebné rýchlo reagovať na urgentnú humanitárnu situáciu v Grécku a zabrániť akémukoľvek zhoršeniu situácie v Taliansku,” povedal.

    EK si vo svojej prvej správe o prerozdelení a presídlení utečencov v rámci EÚ zo 16. marca stanovila cieľ presídliť do polovice mája najmenej 20 000 migrantov.

    Tento cieľ sa jej nepodarilo splniť. Iba 335 ľudí bolo presídlených za ostatné hodnotené obdobie. Záujem prijať utečencov prejavilo iba zopár členských krajín EÚ.

    EK odhaduje, že na gréckej pevnine sa v súčasnosti nachádza asi 46 000 migrantov.

    Krajiny EÚ sa vlani v septembri dohodli na prerozdelení 160 000 migrantov počas dvoch rokov, lebo Grécko a Taliansko už stovky tisíc prichádzajúcich migrantov nezvládali, dodala AP.

    - Reklama -