Prepustený šéf polície z Kolína nad Rýnom sa vyjadril k silvestrovským sexuálnym útokom imigrantov. Toto odkázal obetiam

    0
    Demonštrácia proti násilným imigrantom v Nemecku. S heslom: Žena je žena, Nie sexuálnym útokom (Autor: SITA)

    Samotný Albers bol na príkaz starostky Kolína nad Rýnom Henriette Rekerovej na začiatku januára prepustený. Teda takmer okamžite potom, keď sa objavili správy o tom, že polícia udalosti zo silvestrovskej noci zámerne skrývala pred verejnosťou. V utorok povedal Albers pred výborom, ktorý sa zaoberá vyšetrovaním kolínskych udalostí, že žiada obete o odpustenie. „Chcem poprosiť obete o opustenie. Do dnešných dní ma prenasleduje vina za to, že polícia nebola schopná zaistiť poriadok,“ uviedol Albers.

    Ale okrem toho sa prepustený policajný dôstojník snažil znížiť svoj podiel viny tým, že na konci roka mal dovolenku a nemohol sa podieľať na zabezpečení námestia v inkriminovanom čase silvestrovských osláv. „Osobne som nebol zapojený do konkrétneho plánovania tejto operácie,“ podotkol Albers. Ako pripomína internetový server Local.de, kolínska polícia celý prípad od začiatku zahmlievala alebo sa priamo dopúšťala zjavných lží.

    Najprv polícia chcela vyčíňanie migrantov úplne skryť pred zrakmi verejnosti a následne klamala o počte policajtov, ktorí mali na starosti zaistenie poriadku v priebehu silvestrovských osláv. „V správe uverejnenej deň po udalostiach polícia napríklad tvrdila, že sa na mieste nachádzalo 140 ochrancov zákona. Neskôr sa však ukázalo, že ich bolo len o niečo viac ako polovica z uvedeného počtu,“ píše Local.de.

    Vo februári vláda spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko začala vyšetrovanie, ktoré by malo objasniť hlavné príčiny zlyhania polície a úradov. Okrem toho chcela vláda zdokumentovať všetky prípady znásilnenia či „len“ sexuálneho obťažovania. Doteraz sa na polícii prihlásili stovky obetí ženského pohlavia. Spravodlivosť však doposiaľ dostihla len niekoľko jedincov. Samotné úrady sú skeptické v pohľade na to, či sa podarí zadržať viac útočníkov.

    Medzitým došlo po celej krajine k niekoľkým ďalším sexuálne motivovaným útokom zo strany moslimských migrantov. Jeden z nich sa odohral na konci mája na hudobnom festivale Schlossgrabenfest v juhonemeckom Darmstadte, keď sa na polícii prihlásilo takmer tridsať obťažovaných žien. Štrnásť dní predtým zase musela berlínska polícia riešiť podobnú situáciu na multikultúrnom festivale v hlavnom meste. V tomto prípade sa stali obeťami obchytkávania na intímnych miestach dve mladé dievčatá.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -