Prepustenie Trnku nechalo v údive aj Gála. Nie je to dobrá vizitka pre justíciu

    0
    Gábor Gál (Autor: TASR)

    Gál poznamenal, že ako minister spravodlivosti nemá dosah na postup orgánov činných v trestnom konaní, či už polície alebo prokuratúry.

    „Veľmi ma však prekvapili posledné udalosti, keď včera Národná kriminálna agentúra (NAKA) akčným medializovaným spôsobom zadržala Trnku a dnes sa už príslušný prokurátor špeciálnej prokuratúry nestotožnil s dôvodmi jeho väzby,” uviedol.

    Konkrétny spis Gál nepozná a nie je podľa jeho slov ani oprávnený robiť bez zoznámenia sa s ním akékoľvek závery.

    „Nesúlad právnych názorov polície a prokuratúry v týchto turbulentných časoch ovplyvňuje aj vnímanie rezortu spravodlivosti a nie je dobrou vizitkou v čase, keď sa snažím obnovovať dôveru v justíciu,” priblížil šéf rezortu.

    Spoločnosť podľa Gála v týchto časoch potrebuje záruky, že spravodlivosť si každého nájde včas.

    Trnku, ktorého zadržala vo štvrtok (16. 1.) NAKA, prepustili z policajného zadržania v piatok. Urobili tak príkazom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Trnka bol zadržaný v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa, vyšetrovateľ mu navrhoval väzbu.

    Trnka mal byť obvinený za jeho rozhovor s exministrom financií Jánom Počiatkom okolo kauzy Lemikon. Rozhovor zachytila kamera, ktorú mal Trnka nainštalovanú v kancelárii.

    Bývalý generálny prokurátor už čelí obvineniu zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Bolo voči nemu vznesené v decembri minulého roka preto, lebo neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

    - Reklama -