Prepojenie mafie na štát? Kiska zavádza, ako sme zvyknutí. So spisom SIS to bolo inak, hovorí Pellegrini

    0
    Predseda vlády SR Peter Pellegrini a prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

    V pondelok 22. októbra vyšiel komentár prezidenta Andreja Kisku, v ktorom zverejnil informácie od SIS, ktoré si vypýtal po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Priznal, že viaceré skutočnosti zo spisu sa dostali na verejnosť, ale pozornosť upriamil na jednu dôležitú vec.

    „Spomeniem však niečo, čo ma utvrdilo v tom, že Slovensko ovláda skupina ľudí prostredníctvom chápadiel siahajúcich na najvyššie miesta v štáte. Potom, ako sa začala spomínať talianska stopa a talianska mafia, ktorej sa Ján Kuciak vo svojich článkoch venoval, vyžiadal som si od Slovenskej informačnej služby informácie o jej pôsobení u nás. To, čo som dostal na stôl, ma doslova šokovalo. Išlo o niekoľkostranový a pomerne podrobný dokument, aké bežne od SIS nedostávam.“

    Dokument mal obsahovať niekoľko zaujímavých faktov, pričom spis mapoval udalosti za posledných desať rokov. Informácie mali poukázať na podvody s agrodotáciami a pozemkami na Slovensku. „Boli tam konkrétne mená najmä z východného Slovenska, talianske aj slovenské, konkrétne sumy peňazí, konkrétne názvy firiem, ktoré sú podozrivé z obrovských podvodov. Hovoríme o desiatkach miliónov eur, ktoré boli neoprávnene vyplácané, z ktorých časť končila vo vrecku konkrétnych ľudí. Boli tam napísané prepojenia, kto, kde a s kým sa na týchto aktivitách podieľa. A výsledok? Nič. Ticho. Žiadne zatýkanie, žiadna masívna aktivita polície,“ uviedol prezident.

    Dodáva, že všetci ľudia boli na slobode a mohli tak pokračovať vo svojom konaní. V prípade pravdivosti informácií existuje podľa Kisku iba jediné vysvetlenie. A to, že daní ľudia boli krytí štátnou mafiou, policajtmi či politikmi, ktorí úmyselne nič nevyšetrovali. „Toto je príbeh, ktorý ilustruje situáciu na Slovensku. Ilustruje, ako je možné byť na Slovensku nedotknuteľný. Veľmi podobná situácia je aj okolo podozrenia, že Slovensko, naše štátne orgány, pomohlo uniesť občana Vietnamu. Mesiace sa o tom vedelo, ale nikto nič neurobil. Nikto nechcel ani začať vyšetrovanie. Až verejný tlak médií donútil štátne orgány začať konať,“ konštatoval. 

    Pellegrini: Prezident zavádza

    Predseda vlády počas utorkového výjazdového rokovania vlády v Kežmarku (23. októbra) dostal aj otázku, ako na dané informácie reaguje. Uviedol, že nerozumie, prečo sa prezident vrátil k správam, ktoré dostal od SIS 4. marca tohto roku. „Pán prezident nehovorí o novej informácii, ktorú dostal. V danom súbore správ SIS pánovi prezidentovi poslala rôzne typy správ, ktoré mala k dispozícii a ktoré sa týkali prípadných aktivít podozrivých rodín na východnom Slovensku,“ uviedol premiér.

    Dodal, že dostal aj sprievodný list, v ktorom ho informovali o skutočnosti, že ide o dokumenty za posledných niekoľko rokov. Nebolo v ňom však napísané, že ide o správu o prepojení mafie a štátu, pričom ide o informácie definované ako prísne tajné, lebo sú predmetom vyšetrovania. Tie aj konkretizoval, ale spôsobom, aby neporušil zákon. „Išlo napríklad o 12 informácií, pričom prvá bola z roku 2000 a týkala sa falšovania cestovných dokladov. Následne išlo o správy z roku 2003, 2004, 2006, 2013, pričom sa zaoberali daňovými podvodmi, nadmernými odpočtami DPH, hrozbou istému zamestnancovi Slovenského pozemkového fondu a podobne. Čiže išlo o súhrnnú informáciu,“ vysvetlil.

    Dodal, že ho veľmi mrzí fakt, že prezident Andrej Kiska chce znovu otvárať tému talianskej mafie pôsobiacej na Slovensku. Týmto spôsobom chce interpretovať, respektíve dezinterpretovať daných dvanásť čiastkových správ, ktoré dostal od SIS. Mrzí ma to z dôvodu, že prezidentove vyjadrenia opäť vrhajú nedobré svetlo na Slovensko. Na to som si už od prezidenta Kisku zvykol, pretože ten na našu krajinu nič dobré nepovie a všade, kde môže, tak sa vyjadruje takýmto štýlom,“ uviedol.

    Vyzval ľudí, aby si uvedomili, že podobné informácie z našich médií preberajú aj zahraničné agentúry a médiá. „Neviem, na čo je dobré, že po marci 2018 a po niekoľkých mesiacoch prezident znovu oživuje túto tému a tým sa vracia k starej veci, pričom ju oznamuje ako niečo pompézne. Chcem vyvrátiť informácie, že by prezident dostal nejaké konkrétne informácie o prepojení mafie na vládu Slovenskej republiky. Dostal viaceré správy, ktoré sa týkali osôb, o ktoré sa zaujímal a boli datované od roku 2000,“ vysvetlil na záver.

    - Reklama -