Premiér zneužíva jadro EÚ ako kladivo na opozíciu, tvrdia odborníci

    0
    Robert Fico (Autor: Dominik Földes)

    O jadre ako o priorite rozprával Fico už na júnovom summite EÚ v Bruseli. „Presne viem, kam chcem Slovensko dostať, do jadra EÚ,“ vyhlásil premiér aj cez víkend na Facebooku a znovu túto myšlienku zopakoval aj na svojej utorkovej tlačovke.

    Exminister financií za SDKÚ Ivan Mikloš komentoval pre Denník N premiérov postoj s tým, že z Fica sa stáva najväčší Európan na Slovensku a v blízkom okolí. Zároveň však podotkol, že premiérovi tento postoj celkom neverí. „Fico nikdy nebol, nie je a ani nebude presvedčeným Európanom rovnako ako nikdy nebol presvedčeným komunistom a nebol a ani dnes nie je presvedčeným sociálnym demokratom,“ zhodnotil Mikloš. Fico je podľa neho výnimočne schopný politický technológ, ktorému ide predovšetkým o moc, peniaze a vplyv a ktorý využije každú príležitosť, aby sa udržal pri moci čo najdlhšie.

    Mikloš však zároveň pripustil, že Ficove súčasné názory na EÚ sú mu sympatickejšie ako tie, s ktorými sa prezentuje líder najväčšej opozičnej strany, „dezorientovaný Richard Sulík“. Ten sa na margo jadra EÚ vyjadril ešte začiatkom leta, že v skutočnosti nejde o žiadnu prvú ligu, ale skôr o okresný spolok, no najmä skupinu krajín, ktorá má v určitých ohľadoch dosť veľké problémy.

    Mikloš tiež zhodnotil, že v súvislosti s eurom a Schengenom sú tak Fico, ako aj Sulík vedení skôr populizmom a fóbiami svojich voličov ako snahou o skutočné riešenia. Obaja sa totiž hlásia k euru a Schengenu, no zároveň obaja odmietajú jednotnú azylovú politiku a kvóty.

    Politické zaklínadlo

    Analytik Nemeckej rady pre zahraničnú politiku Milan Nič poukazuje na to, že Robert Fico sa témy jadra EÚ chopil ešte skôr, ako sa stala zásadnou aj v Nemecku či Francúzsku, ktoré sú základom predmetného jadra. „Na jednej strane je to veľký posun k lepšiemu, že Fico je v tejto téme konečne jasný a vidí ju strategicky. No na strane druhej, ju doma začal používať a zneužívať ako kladivo na opozíciu,“ myslí si Nič. Aj on priznáva, že Fica v tejto téme vníma ako dôveryhodnejšieho než Sulíka, no zároveň konštatuje, že premiér vystupuje v tejto téme „takým zväzáckym spôsobom, že to časom začne ľuďom liezť na nervy“.

    Z jadra EÚ sa stalo politické zaklínadlo, myslí si expert EuroActivu Pavol Szalai. „Našu európsku diskusiu deformuje, ak premiér zneužíva dlhodobý záujem krajiny na krátkodobé politické ciele. V minulosti bola pre neho Európska únia obetným baránkom, teraz sa stala baranidlom. Ani jedno nie je správne,“ zhodnotil. „Hoci premiér si nenechá ujsť žiadnu príležitosť pre využitie jadra EÚ v politickom boji, v jeho vysvetľovaní sa zastavil na polceste,“ dodáva Szalai.

    - Reklama -