Premiér zavádza a vláda odvádza pozornosť. Hlásime sa len o svoje práva, tvrdí učiteľ Kočan

    0
    Akcia Ďakujeme, že vieme na Námestí SNP v Bratislave. (Autor: zdroj: pk)

    Po stredajšej tlačovej konferencii s ministrom školstva Jurajom Draxlerom a šéfom národnej rady Petrom Pellegrinim učitelia tvrdia, že premiér Robert Fico situáciu v školstve opäť zľahčoval. „Zavádzal pri číslach. Podľa našich údajov sa už do štrajku zapojilo 17 percent učiteľov z 15 percent škôl,“ cituje denník Sme učiteľa Branislava Kočana.

    Opäť sa stretnú v Bratislave

    Ten deklaruje, že sa len hlásia o svoje práva, no nechápe, ako chce vláda nahradiť chýbajúcich sedemtisíc učiteľov, ako aj vysvetliť neodučených 400-tisíc vyučovacích hodín. Podľa neho sa vláda odmietla baviť o požiadavkách a nedokázala zabezpečiť riadny chod vyučovania. „Chceli by sme premiérovi pripomenúť uznesenie Národnej rady SR, ktoré zaväzovalo predložiť do 31. marca 2013 správu o stave školstva a systémových krokov na podporu ďalšieho rozvoja. Do dnešného dňa sa tak nestalo,“ zdôraznil.

    Vláde vyčíta aj to, že správu o stave školstva niekdajšieho ministra Dušana Čaploviča len prijala na vedomie s tým, že existujú problémy aj riešenia, no nekonala. Zameškané učivo však podľa iniciatívy nebude problém dobehnúť.  „Sme na to pripravení a zvládneme to. Bude to na úkor tvorivejších aktivít, ale štátny vzdelávací program splníme,“ prízvukuje.

    Štrajkový výbor plánuje komunikovať aj s regionálnymi iniciatívami. Vladimír Crmoman zo štrajkového výboru potvrdil, že potrebujú prehodnotiť situáciu a vyzvať kolegov na obnovu registrácie. „Niektoré školy si vymysleli štafetový, striedavý, štrajk a učitelia sa postupne striedajú,“ doplnil. Učitelia tiež pripravujú ďalšie akcie, v Bratislave je naplánovaný protest na stredu 10. februára na Námestí SNP.

    - Reklama -