Premiér pozvanie študentov na pochod odmietol, namiesto toho im dal ponuku

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    V centre hlavného mesta v pondelok už po tretíkrát študenti protestovali proti korupcii, policajnému prezidentovi, špeciálnemu prokurátorovi aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

    Pozvánku zúčastniť sa na proteste dostal aj premiér Robert Fico, ktorý sa sám v poslednom čase často prezentuje ako veľký bojovník proti korupcii. Študenti mu ju doručili na Úrad vlády v deň pochodu. „Vítame vašu angažovanosť, no zároveň nás zaujíma, prečo vo svojich krokoch nezohľadňujete požiadavky tisícov protestujúcich Slovákov,“ napísali v pozvánke.

    Namiesto účasti ponuka

    Premiér sa pochodu nezúčastnil. Miesto svojej účasti študentom ponúkol školenie, píše denník Nový Čas. „Predseda vlády víta záujem mladých ľudí o veci verejné a je pripravený vytvárať im vhodné podmienky na prehlbovanie tohto záujme,“ napísali z úradu vlády s tým, že po dohode s Medzinárodnou protikorupčnou akadémiou v Rakúsku ponúka Fico dvom absolventom vysokých škôl bezplatné dvojročné štúdium.

    Politológ Eduard Chmelár si myslí, že pozvanie na protest bola pre premiéra príležitosť, ako vyraziť svojim kritikom zbraň z ruky. Študenti Fica kritizujú za to, že má podľa nich dvojaký meter. Zatiaľčo exministra školstva Petra Plavčana zo SNS hodil cez palubu, svojho nominanta za Smer Kaliňáka si drží zubami-nechtami.

    Samotný premiér nemá dojem, že by sa ktorýkoľvek z jeho ministrov previnil korupčným správaním. „Nemám pocit, že niektorí z mojich ministrov je podozrivý z korupcie,“ zdôraznil v deň pochodu v Rádiu Aktual.

    Spoluorganizátorka pochodov Karolína Farská hovorí, že ďalšie pochody budú závisieť od toho, ako sa premiér teraz zachová. „Je poľutovaniahodné, ako to zľahčujú,“ vyjadrila sa mladá aktivistka pre aktuality.sk.

    - Reklama -