Premiér opakovane šľape po právnom štáte i svojom právnickom titule, komentuje saskárka Blahová

    0
    Lucia Nicholsonová a Natália Blahová (Autor: TASR)

    To je jednoducho vydieranie. Pritom na skrátenie legislatívneho konania nie je v tejto súvislosti najmenší dôvod. Nie je totiž splnená ani jedna z podmienok, ktoré tento mimoriadny procesný legislatívny postup umožňujú, povedala Ďuriš Nicholsonová. Podľa jej slov ak koaliční poslanci skrátené legislatívne konanie o tejto otázke odmietli, postupovali v súlade so zákonom a svojím ústavným sľubom.

    Skrátené legislatívne konanie v prípade zmrazovania platov ústavných činiteľov považuje SaS za jednoznačne rozporné so zákonom, ktorý hovorí, že sa smie využiť len vtedy, ak môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti, alebo hrozia hospodárske škody značného rozsahu.

    Ak teda premiér Fico vydieraním dosiahne zmenu postoja vládnych poslancov, bude to znamenať, že ich donútil k nezákonnému postupu. Verejnosť má tak v Robertovi Ficovu politika, ktorý zaslepený populizmom a najmä strachom z poklesu voličskej priazne, opakovane šľape po právnom štáte i svojom právnickom titule. Ak koaliční poslanci podľahnú vydieraniu premiéra, len tým dokážu, že sú nesvojprávne bábky. Vyzývame ich, aby takéto diktátorské maniere Robertovi Ficovi zatrhli, dodala Blahová s tým, že SaS odmieta zmrazovanie platov, lebo to považuje za populistický krok a vytĺkanie politického kapitálu. Za riešenie považujú liberáli napr. zdanenie paušálnych náhrad poslancov.

    Robert Fico v stredu vyhlásil, že ak poslanci Národnej rady SR nezmenia svoj postoj k zmrazovaniu platov ústavných činiteľov do konca tohto roka, spojí to s hlasovaním o dôvere vlády. S veľkou nevôľou som prijal rozhodnutie NR SR, ktorá neschválila mnou navrhované zmrazenie platov ústavných činiteľov. V kontexte mzdových pomerov na Slovensku považujem zvýšenie týchto platov o takmer 1000 eur za absolútne neprípustné, odkázal Fico.

    Preto očakáva, že parlament ešte do konca roka zmení svoje rozhodnutie. V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde. Zároveň som pripravený na diskusiu o systémovom riešení tejto témy naprieč politickým spektrom, dodal premiér.

    Poslanci v utorok nepodporili návrh vlády, aby sa o zmrazení platov rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Za daných okolností to bola jediná možnosť, ako zabezpečiť účinnosť zmeny už od januára 2018. Zrýchlený režim podporilo len 32 poslancov. Kladne hlasovali poslanci ĽSNS, niektorí zo Smeru-SD, Andrej Danko z SNS a zopár poslancov Mosta-Híd.

    - Reklama -