Premiér Pellegrini o Gašparovi: Hoci ulica hovorí niečo iné, ak je niekto profík, vždy to poviem

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    “Tam, kde ja mám záujem a kde cítim potrebu sa poradiť, alebo požiadať ho o názor, určite to urobím hocikedy a opýtam sa to hociktorého skúseného a dobrého politika. Na druhej strane, na mnoho vecí mám svoj vlastný názor a mienim si ho aj razantne, kde to budem cítiť, presadzovať,” vyhlásil premiér.

    Na margo procesu kreovania novej vlády poznamenal, že Slovensko môže byť hrdé, že situáciu pri kreovaní novej vlády zvládlo v rámci svojich ústavných zvyklostí a tak, ako sa to robiť má. Podľa Pellegriniho sa potvrdilo, že SR je “štandardným demokratickým štátom”.

    Práca novinára má byť postavená na argumentoch, a nie na emóciách

    Vo vzťahu k médiám premiér neplánuje meniť svoju rétoriku, pričom povedal, že prácu novinára si váži. Tak ako sa od jeho práce očakáva maximálna profesionalita a odbornosť, očakáva aj Pellegrini od každého novinára, aby jeho práca bola postavená na profesionalite, argumentoch, a nie na emóciách a vlastnom presvedčení.

    “Chcem mať veľmi dobré a korektné vzťahy s novinármi, zdôraznil premiér s tým, že bude upozorňovať, ak nebudú novinári vykonávať svoju prácu odborne a s tendenčnými náznakmi. “Z 99 percent sa chcem sústrediť na výkon svojej práce a nevenovať sa fiktívnym súbojom s novinármi,” dodal.

    Byt kupoval transparentne

    Pellegrini sa vyjadril aj ku kúpe bytu v Bratislave, pričom zdôraznil, že ho kupoval “transparentne na meno”, nie na firmu, aby sa ušetrila DPH. Novinárovi, ktorý sa o kúpu bytu zaujímal, predložil viaceré dokumenty, ako Zmluvu o budúcej zmluve, kúpnu zmluvu, hypotekárnu zmluvu z banky, potvrdenie o úhrade z jeho vlastného účtu, výšku mesačnej splátky hypo úveru. K nezrovnalosti medzi príjmami a cenou bytu vo výške približne 100.000 eur, premiér uviedol, že sa nenarodil v roku 2005, odkedy daný novinár počítal jeho príjmy.

    “Začal som intenzívne pracovať už počas štúdia na vysokej škole, od prvého zamestnania som mal nadštandardný príjem,” podotkol premiér s tým, že pracoval ako asistent poslanca NR SR a mal popri ňom zamestnanie a nevstupoval do verejnej funkcie ako niekto, kto nemá nič. Mal aj ďalšie príjmy, ktoré nie sú vo verejnom majetkovom priznaní, pričom uviedol napríklad výnos z predaja prvého bytu, garáže, výnosy z podielových listov a kurzových obchodov, pričom podľa neho išlo o niekoľko desiatok tisíc eur, ktoré nie sú uvedené v majetkovom priznaní NR SR, ale v daňových príjmoch sú.

    Svoje majetkové pomery je pripravený preukázať aj na rokovaní príslušného výboru NR SR. Pellegrini si myslí, že by sa raz a navždy mala vyriešiť otázka bývania pre troch najvyšších ústavných činiteľov. Po roku 2020 by podľa neho SR mala disponovať primeraným bývaním nielen pre prezidenta, ale aj ďalších dvoch najvyšších ústavných činiteľov, v ktorom bude zabezpečená ich ochrana.

    Prečo sa nechcú stretnúť? Je v tom politika?

    Pellegrini zareagoval aj na poznámku moderátora, že v súčasnosti vyvíja verejnosť tlak na vládu najmä v súvislosti s odvolaním či odchodom policajného prezidenta Tibora Gašpara. „Musím na to zareagovať takto. Neviem sa s tým zmieriť a neviem, čo si mám o tom myslieť, keď sú plnú ulice sloganov „Za slušné Slovensko“. Minister Drucker slušne pozval organizátorov týchto protestov na rokovanie, aby im vysvetlil, v akej situácii sa nachádza, čo všetko už zistil, aké sú jeho názory. Možno aj viac spoznal názory tých mladých ľudí,“ konštatoval premiér. Videl ich, ako čítajú na námestí, že chcú systémové zmeny v polícii. „Nech sa páči, príďte a povedzte, aké sú to. Odmietli prísť, nahrali video, dali mu ultimátum. Keď nespravíš to a to, neprídeme. Vravím si, dobre, tak si to vybrali, neviem, či je to slušné,“ prízvukoval.

    Potom podľa jeho slov prišla situácia, keď sa umelecká obec cez internet podpisovala pod petíciu, ktorou požadovala okamžite odvolať ministerku kultúry Laššákovú. Pozvala ich, aby ju mohli spoznať a vysvetliť im, aké má plány s kultúrou a diskutovať o nich. Aby si urobili názor. „Odkaz: Neprídeme, odstúpte!“ komentoval Pellegrini.

    „A tretíkrát teraz, to ma už naozaj presvedčilo o tom, že nie všetko je v poriadku.“ Premiér týmito slovami reagoval na medializované problémy malých farmárov na východe Slovenska. Cez televíznu obrazovku vnímal, že mali tlačovú konferenciu, kde bola aj podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová. Tak požiadal ministerku Gabrielu Matečnú, aby zorganizovala stretnutie nielen za jej osobnej účasti a zástupcov platobnej agentúry a pozemkového fondu. Mali tam byť aj vysokí predstavitelia polície, prokuratúry či súdov. „Chceli sme zistiť, kde sa deje krivda.“ Stretnutie malo byť vo štvrtok. „A nebolo! Pretože opäť aj títo malí farmári oznámili, že im nevyhovuje, koho pozvala a nepozvala. A neprídu.“

    Ako predseda vlády si už myslí, že tam nejde o úprimnú snahu meniť veci, ale je to už viac o politike. „Ak chcete veci meniť, tak sa musíte stretnúť s tými ľuďmi, ktorí tie veci zmeniť môžu. A toto ma veľmi mrzí a to nie je slušné Slovensko. Nemyslím si, že takto máme fungovať,“ prízvukoval. Súčasne oznámil, že k sebe pozýva oficiálnych predstaviteľov poľnohospodárov, poľnohospodársku komoru a všetkých tých, ktorí sú legálne združení v stavovských organizáciách, aby prišli a aby spoločne riešili veci. „Podávam pomocnú ruku, nechcú ju. O.K. Tak sa budem venovať tým, ktorí reálne problémy na Slovensku riešiť chcú,“ uviedol Pellegrini.

    Dôvera v našu políciu rastie

    “Dôvera v našu políciu medzi ľuďmi každým rokom rastie,” povedal Pellegrini, podľa ktorého sa štatistiky trestnej činnosti vo viacerých ukazovateľoch vyvíjajú veľmi pozitívne. “Na Slovensku máme 23.000 policajtov, ktorí sú dennodenne v uliciach a nocou i dňom bdejú nad tým, aby sa nám tu bezpečne žilo. Slovensko aj vďaka ich práci patrí medzi najbezpečnejšie krajiny na svete,” zdôraznil Pellegrini.

    Policajného prezidenta Gašpara pri svojej práci osobne stretol viackrát. “Je to človek, ktorý je maximálny profesionál, ktorý chodí na rokovania pripravený,” vyhlásil predseda vlády, podľa ktorého je na škodu, že takýto profesionál bol vystavený obrovskému tlaku. “Nestačí povedať, že nedôverujeme polícii, lebo Gašpar. Na základe čoho, akých konkrétnych vecí?” spýtal sa Pellegrini, podľa ktorého nemá policajný prezident možnosť zasiahnuť do vyšetrovania vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice, keďže je to v rukách NAKA a ďalších orgánov.

    Pripomenul, že na prípade pracuje jeden z najväčších tímov v histórii Slovenska, ktorý pri vyšetrovaní maximálne využíva aj ponúknutú medzinárodnú pomoc. Pellegrini sa plánuje stretnúť s generálnym prokurátorom, aby ho po “technickej stránke” uistil, či tímy pracujú, ako majú. “Ja sa nechcem dozvedieť žiadne informácie z vyšetrovacieho spisu, chcem len uistenie, že všetko ide, ako má a už potom je naozaj len otázka to, v akom časovom horizonte sa podarí chytiť páchateľa. Ale v tomto prípade odvolanie policajného prezidenta alebo jeho odchod z funkcie má na výsledok vyšetrovania vraždy dvoch mladých ľudí nulový efekt,” myslí si premiér.

    Gašpar je špičkový profesionál

    Na opätovnú otázku moderátora, čo si myslí o policajnom prezidentovi Tiborovi Gašparovi povedal, že je to špičkový profesionál. „Na tom trvám a budem to vždy opakovať, pretože chcem byť spravodlivý. A hoci ulica hovorí niečo iné, ak je niekto profík, vždy to poviem. Ak nie je, tiež to poviem.”

    Ale ako predseda vlády sa nikdy nevyjadrí k tomu, či má alebo nemá zostať na poste policajného prezidenta, „pretože žiadny premiér ani prezident Slovenskej republiky sa nemajú starať do personálnych otázok policajného zboru. To je úloha ministra vnútra a nikdy mu nebudem dávať cez médiá výzvy, aby niekto odstúpil, alebo neodstúpil. A budem rešpektovať akýkoľvek jeho názor, on je zodpovedný za rezort,“ vyhlásil premiér.

    Autor: TASR, im

     

    - Reklama -