Premárnené šance, zlyhania. Rok 2015 zhodnotil aj Frešo, nehovoril však o sebe

    0
    Pavol Frešo (Autor: SITA)

     „Preto blížiace sa voľby budú o tom, či stredopravé strany dokážu priniesť zmenu. Napríklad v školstve sa neurobilo nič, čo by po týchto štyroch rokoch v spoločnosti zostalo. Obdobne je to aj v zdravotníctve. V týchto dvoch rezortoch sa nedosiahol žiaden pokrok,“ konštatoval Frešo. Podľa neho ak bol ekonomický rast a bola stabilná vláda, boli to ideálne podmienky pre reformu v školstve a v zdravotníctve. „Vláda v tom zlyhala na celej čiare,“ vyhlásil.

    Zrušením rovnej dane vláda podľa Freša výrazne poškodila malých a stredných podnikateľov a celú strednú vrstvu. „Vláda sa strednej vrstve, ktorá vždy ťahala Slovensko, otočila chrbtom. A to, či už zrušením alebo výrazným obmedzením druhého dôchodkového piliera, zrušením rovnej dane, zvýšením daňového a odvodového zaťaženia. Čiže premrhaná príležitosť je najväčším zlyhaním Smeru-SD za tieto štyri roky,“ zopakoval s tým, že Smer-SD namiesto podpory strednej vrstvy radšej rozdával rôzne sociálne balíčky, ktoré sú vyslovene namierené proti strednej vrstve. Balíčky sú totiž financované z dôchodkových úspor ľudí v druhom dôchodkovom pilieri. „Ak by SDKÚ-DS bola vo vláde, určite dá prednosť druhému dôchodkovému pilieru pred vlakmi zadarmo,“ povedal. Jediným pozitívom je podľa neho fakt, že Slovensko sa vyhlo dlhovej pasci.

    Po parlamentných voľbách podľa Freša bude všetko jasnejšie aj v opozícii. Podľa neho sa ukáže, ako ktorí hráči uspeli so svojimi stratégiami. „SDKÚ-DS bola v polovici volebného obdobia lojálna Ľudovej platforme. To sa prejavilo v tom, že ako jediná strana nevstúpila do žiadnej predvolebnej koalície so Smerom-SD v regionálnych voľbách a v prezidentských voľbách podporila spoločného kandidáta KDH na prezidenta. Ľudová platforma sa rozpadla z vôle Bélu Bugára,“ vyhlásil s tým, že strany platformy dnes nie sú na tom lepšie, ako keď spolupracovali. V Ľudovej platforme sa v prvej polovici volebného obdobia spojili KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS.

    - Reklama -