Prekvapujúci PRIESKUM? Európania vnímajú EÚ ako ostrov stability. Slováci sa tešia z eura a budúcnosť Únie vidia optimisticky

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Eurobarmeter uskutočnil dva prieskumy. Prvý prieskum bol na základe osobných pohovorov od 5. do 19. novembra na vzorke 33.193 respondentov z 28 členských štátov EÚ a kandidátskych krajín. Druhý prieskum “Budúcnosť Európy” sa uskutočnil prostredníctvom telefonických rozhovorov od 23. septembra do 2. októbra na vzorke 27.881 respondentov. Ich výsledky naznačili, že 71 percent Európanov vníma EÚ ako miesto stability v nepokojnom svete. 

    Európania sú optimistickí pokiaľ ide o stav hospodárstva a podporu pre euro. Po prvýkrát od začiatku hospodárskej a finančnej krízy v roku 2007 mali opýtaní pozitívny názor na situáciu európskeho hospodárstva (48 percent) než negatívny (39 percent). Od jari sa toto pozitívne vnímanie zaznamenalo v 23 členských štátoch, najviac v Španielsku (39 percent), Portugalsku (58 percent) a Rakúsku (63 percent).

    Celkovo 48 percent Európanov verí, že súčasný stav ich národného hospodárstva je dobrý – ide o najvyššiu zaznamenanú úroveň od jesene 2007. Od jari sa toto vnímanie zvýšilo v 19 členských štátoch s najvyššou úrovňou vo Fínsku, v Slovinsku, Rakúsku a Maďarsku.

    Názory respondentov v jednotlivých štátoch sa však líšia – v Holandsku a v Nemecku považuje stav národného hospodárstva za dobrý 91 percent respondentov, zatiaľ čo v Grécku len dve percentá.

    Podpora pre euro

    V eurozóne 74 percent respondentov podporuje euro, najviac od jesene 2004. 80 percent respondentov a viac podporuje euro v siedmich krajinách: Slovensko, Belgicko, Nemecko, Španielsko, Estónsko, Írsko a Slovinsko.

    Prieskumy ukázali, že dôvera v EÚ je stále vysoká, keď 40 percent Európanov vníma Úniu pozitívne, 37 percent občanov vníma EÚ neutrálne, zatiaľ čo negatívny názor má 21 percent. 

    Väčšina respondentov vníma EÚ pozitívne v 14 krajinách, pričom najvyššie úrovne sa zaznamenali v Írsku (59 percent), Bulharsku a Luxembursku (57 percent). Dôvera k EÚ dosahuje 41 percent, v 17 krajinách dôvera k EÚ klesla, avšak v 18 členských štátoch Únii verí väčšina respondentov. Najviac v Litve (64 percent), Bulharsku (57 percent) a Luxembursku (56 percent). Od jari 2017 dôvera v EÚ vzrástla v desiatich krajinách, najvýraznejšie v Belgicku (o 7 percentuálnych bodov), na Slovensku a v Českej republike (o 5 pb).

    Svetlé vyhliadky pre EÚ?

    Európania sú optimistickí pokiaľ ide o budúcnosť EÚ (57 percent), čo sa zaznamenalo vo všetkých členských štátoch s výnimkou Grécka (60-percentné pesimistické vnímanie) a Spojeného kráľovstva (48 percent). Optimizmus, pokiaľ ide o budúcnosť EÚ, je najvyšší v Írsku (80 percent), Luxembursku (72 percent) a na Malte (70 percent), najnižší vo Francúzsku (49 percent) a Taliansku (50 percent).

    Eurobarometer naznačil, že 70 percent Európanov sa cíti byť občanmi EÚ. Za dva najpozitívnejšie výsledky členstva v Únii vnímajú “voľný pohyb osôb, tovaru a služieb” (57 percent) a “mier medzi členskými štátmi EÚ” (56 percent).

    Aj tohoročné prieskumy potvrdili, že najväčšie obavy Európanov sa spájajú s migráciou a terorizmom. Migráciu ako hlavnú výzvu vníma 39 percent ľudí, za ňou nasleduje terorizmus (38 percent) a so značným odstupom za hospodárska situácia (17 percent) a až potom stav verejných financií (16 percent) či nezamestnanosť (13 percent).

    - Reklama -