Prekvapivý výbuch. Severná Kórea odpálila raketu

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)

    Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) sa dnes pokúsila odpáliť bližšie neidentifikovanú raketu z prístavného mesta Sinpo ležiacom na východnom pobreží krajiny. Podľa juhokórejskej armády bolo odpálenie rakety neúspešné.

    Raketová skúška prišla iba deň po tom, ako Severná Kórea oslávila v sobotu 105. výročie narodenia svojho zakladateľa Kim Ir-sena, na počesť ktorého usporiadala v metropole Pchjongjang veľkolepú vojenskú prehliadku.

    Výbuch hneď po štarte

    Bližšie neurčená strela odpálená Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) “vybuchla takmer okamžite”, potvrdilo Tichomorské velenie americkej armády (USPACOM).

    Zatiaľ stále nie je jasné, aký typ rakety KĽDR z mesta Sin-pcho (Sinpo) na východnom pobreží odpálila, ale Washington aj Soul usilovne pracujú na tom, aby zistili, o akú raketu išlo. 

    Neúspešný pokus o odpálenie rakety prišiel len pár hodín predtým, ako lietadlo amerického viceprezidenta Mika Pencea pristálo v Južnej Kórei. Pracovná návšteva Soulu sa okrem iného zameriava na upokojenie spojencov v súvislosti s nedávnymi udalosťami, ktoré Washington označil za severokórejskú agresiu.

    Severná Kórea pravidelne odpaľuje rakety krátkeho doletu, vyvíja však aj strely stredného a dlhého doletu s cieľom zasiahnuť americké jednotky pôsobiace v Ázii, ale aj samotnú americkú pevninu.

    Napätie na Kórejskom polostrove sa zvýšilo v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu KĽDR, s čím súvisia i doposiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tohto regiónu. 

    - Reklama -