Prekazený teroristický útok v Rumunsku. Zosnovateľom je miestny líder maďarského Mládežníckeho hnutia 64 žúp

    0
    Priaznivci maďarského extrémistického Mládežnického hnutia 64 žúp (Autor: origo.hu)

    Podomácky vyrobenú bombu z viac ako 400 petárd vybavenú zariadením na diaľkové odpálenie chcel pri útoku na slávnostné podujatie v meste Targu Secuiesc použiť istý, medzičasom zadržaný, mladík, ktorého však SRI podľa slov poradcu svojho šéfa Ovidia Marinceu dlhší čas sledovala. Bezpečnosť a životy rumunských občanov neboli ani na okamih ohrozené, zdôraznil.

    U podozrivého, ako ďalej informovala spravodajská televízia Digi24, zhabali aj prístroje na nočné videnie, využívané ozbrojenými silami.
    Podľa informácií, ktoré zverejnila rumunská prokuratúra pre boj proti organizovanému zločinu a terorizmu (DIICOI), je zadržanou osobou jeden z miestnych lídrov maďarského Mládežníckeho hnutia 64 žúp. Muža, ktorého previezli do Bukurešti, kde sa rozhodne o prípadnom uvalení väzby, zadržali pre podozrenie zo snahy o spáchanie činu narušujúceho ústavný poriadok a porušenie platných predpisov pri narábaní s výbušninami.

    Sebastian Cucu, prvý muž sedmohradskej župy Covasna, obvinil v reakcii pre agentúru Agerpres zo spoluzodpovednosti za prejavy extrémizmu aj tamojších politikov maďarskej národnosti. Extrémistické nacionalistické prvky povzbudilo podľa jeho slov aj to, ako sa niektorí maďarskí lídri v priebehu rokov stavali k národným symbolom a štátnemu sviatku Rumunska.

    - Reklama -