Prehliadky mŕtvych tiel opäť na pleciach ambulantného sektora? Nesúhlasíme!

    0
    Ilustračné foto: ambulancia (Autor: SITA)

    Asociácia súkromných lekárov SR s týmto riešením zásadne nesúhlasí. Vrátenie prehliadok mŕtvych na plecia všeobecných lekárov pre dospelých by bola ďalšia rana pre kolabujúci ambulantný sektor.

    Všeobecní lekári pre dospelých zabezpečovali prehliadky mŕtvych tiel 13 rokov za odmenu 11 EUR, od roku 2018 za 25 EUR. Niekoľkokrát do mesiaca, bez ohľadu na deň či noc, museli byť pripravení okamžite reagovať a ísť na prehliadku. Nikto sa nezaoberal ich vekom alebo zdravotným stavom. Len pripomeňme alarmujúci počet ordinujúcich všeobecných lekárov v dôchodkovom veku.

    Legislatívna zmena v roku 2018 priniesla lekárom aspoň čiastočnú úľavu pri množstve problémov následkom kolabujúceho ambulantného sektora a od prehliadok ich odbremenila.

    Preto súčasné avizovanie a hrozba opätovného návratu k tejto činnosti vyvoláva u ambulantných lekárov ďalšie rozhorčenie. Asociácia súkromných lekárov SR stojí za lekármi a razantne protestuje proti tomuto rozhodnutiu. Kam chce ešte štát dotlačiť  ambulantných lekárov?

    Ambulantný sektor má významné miesto v systéme zdravotnej starostlivosti. Fungujúci systém ambulancií znižuje počet hospitalizácií a je prínosom pre pacienta a tiež ekonomicky výhodnejší. Napriek tomu u nás nemá podporu!

    Naopak ambulantní lekári sú dlhodobo, na základe zákonných povinností, „používaní“ na zabezpečenie úloh, ktoré má riešiť štát. Aj to prispieva k rozpadu ambulantného sektora a neatraktívnosti povolania pre mladých.

    Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vraj bude naďalej rokovať s Ministerstvom zdravotníctva SR a Ministerstvom financií SR o optimálnom riešení vzniknutého stavu. Žiadame o zabezpečenie dostatočných zdrojov na zabezpečenie prehliadok mŕtvych tak, aby sa táto činnosť, ktorá vecne nespadá do zdravotnej starostlivosti, nedotkla negatívne ambulantných lekárov, alebo profesionalizáciu tejto činnosti.

    A  ASL SR bude túto situáciu pozorne sledovať aj naďalej a dôrazne trvať na tom, aby na nesystematické riešenie problémov rezortom zdravotníctva a financií nedoplácali lekári.

     

     

    - Reklama -