Prefíkaný Kremeľ. Už zistil, ako využiť Katalánsko, píšu v USA. Tomu neuveríte

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a prezident Vladimir Putin (Autor: SITA)

    „Ruská štátna televízia doslova žije zahraničím. Väčšina hlavných udalostí sa nejakým spôsobom týka cudziny. Niektoré z nich tvoria dokonca hlavné správy. Či už ide o masaker v Las Vegas, krach britskej leteckej spoločnosti Monarch Airlines, alebo násilné strety medzi španielskou políciou a priaznivcami samostatnosti Katalánska,“ píše Trudolyubov, podľa ktorého sledujú Kremľom riadené médiá obsahovou zmenou správ svoju stratégiu.

    „Napríklad podrobné informovanie o krachu Monarch Airlines má svoje opodstatnenie. Nedávno stretol rovnaký osud aj ruskú leteckú spoločnosť VIM Avia, pre ktorú uviazlo v zahraničí 80 000 turistov. A je takmer isté, že podobné situácie sa budú v Rusku opakovať. V septembri stihol podobný osud aj ruské banky Otkritie a B&N Bank. Nasledoval reťazec rýchleho občerstvenia Hospitality Planet a ďalšie,“ pokračuje ruský novinár.

    Podľa Trudolyubova tak chce Kremeľ prostredníctvom médií Rusom ukázať, že podobné veci sa dejú všade, a preto by sa tým nemali ľudia znepokojovať. „Vnucovanie príbehu o krachu britskej spoločnosti, ktorú drvivá väčšina Rusov vôbec nepozná, rozhodne nie je náhodné a ide o súčasť novej stratégie. Rusom sa skrátka snažia vsugerovať, že vo svete to nie je o nič lepšie ako v ich krajine,“ konštatuje autor článku a venuje sa aj referendu v Katalánsku.

    „Príbeh o katalánskom referende v sebe skrýva ešte zásadnejší odkaz. Zatiaľ čo len samotná diskusia o oddelení časti krajiny môže byť v Rusku považovaná za trestný čin, keď ide o boj o nezávislosť niekde inde vo svete, líči ho ruská televízia ako spravodlivý boj proti národnému kapitálu. Aj pred tromi rokmi bolo referendum o nezávislosti v Škótsku hlavným bodom správ. Presne v tom istom roku vnikli ruskí vojaci na Ukrajinu a pripojili Krym k Rusku,“ pripomína.

    „Škótske referendum bolo pre štátom riadené ruské médiá darom z nebies a umožnilo im vytvoriť súvislosti s referendom na Kryme. Doslova divy potom urobila propaganda na sociálnych sieťach. Uvedomil som si vtedy, že zahraničné udalosti môže vládnuca propaganda využiť na svoje účely. Katalánske referendum má ako súčasť hlavných správ v ruskej televízii potvrdiť, že separatizmus predstavuje na dekadentnom Západe čoraz častejší problém. Ťažko však povedať, ako sa budú ´experti na zahraničnú politiku‘ z radov novinárov hodiť Putinovi pri prezidentských voľbách, keď bude musieť hovoriť o domácich záležitostiach,“ uzavrel Trudolyubov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -