Prefíkaní utečenci prišli na to, ako sa dajú zarobiť peniaze. Bohužiaľ, je to nezákonné

    0
    Migranti odpočívajú v tranzitnom priestore určenom pre migrantov (Autor: TASR)

    V prvom rade treba uviesť, že „obchodné“ aktivity niektorých migrantov prekračujú zákon. Ich „podnikateľským“ zámerom je totiž predaj občianskeho preukazu, kartičky zdravotnej poisťovne a ďalších dokumentov, ktoré dostane úspešný žiadateľ o azyl v Nemecku. Ako zistili reportéri nemeckého magazínu, vo väčšine prípadov predávajú dokumenty na sociálnych sieťach a všeobecne na internete Sýrčania, ktorým úrady v krajine priznali utečenecký štatút.

    „Napríklad na Facebooku migranti spolu komunikujú v niekoľkých skupinách. Úplne otvorene tam zisťujú dostupnosť pasu a ďalších dokumentov. Sumy sa pohybujú okolo 800 až 1 500 eur. Dôležité je, aby sa súčasný držiteľ dokumentu a kupujúci aspoň trochu podobali,“ píše Spiegel s tým, že súčasný držiteľ dokumentu nahlási jeho stratu a úrady mu vystavia nový. Svoj starý tak môže predať niekomu inému.

    Na odbyt idú najmä nemecké cestovné doklady. Tvrdia to aspoň nemenované policajné zdroje, ktoré ilegálne obchody dlhodobo monitorujú. „Predovšetkým od konca roka 2016 sa množia nahlásené straty dokumentov v Turecku na tamojších veľvyslanectvách členských štátov Európskej únie,“ uvádza vplyvný nemecký magazín. Úradom sa už mnohokrát potvrdilo, že nahlásené straty cestovných a iných dokladov boli vlastne podvod.

    „V značnej miere sa obchoduje s týmito dokumentmi aj v Grécku. Po ich získaní môžu migranti nerušene nasadnúť do lietadla a vycestovať bez akýchkoľvek hraničných kontrol do Štokholmu, Frankfurtu, Amsterdamu a ďalších európskych metropol,“ konštatuje Spiegel a dodáva, že nemeckej polícii sa podarilo minulý rok odhaliť 554 prípadov, keď migranti použili pri identifikácii falošné cestovné či iné dokumenty.

    Viac ako pätina zadržaných dokumentov bola nemecká, približne rovnaký počet pochádzal z Talianska a ďalej nasledovalo Francúzsko, Švédsko, Grécko a Belgicko. Podľa údajov nemeckého ministerstva vnútra išlo predovšetkým už o spomínaných Sýrčanov, ale aj Iračanov. „Mnohí z nich použili pri vstupe do Nemecka preukazy totožnosti iných utečencov. Podobným spôsobom sa do Európy dostávajú aj džihádisti.“

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -