Predvolebné sľuby Donalda Trumpa narážajú na tvrdú realitu

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Teraz sa zdržuje realizácia aj druhého veľkého projektu – hlbokej daňovej reformy. Dôvodom sú okrem iného aj prieťahy so zverejnením prezidentovho vlastného daňového priznania.

    Minister financií Steven Mnuchin pre britský denník Financial Times uviedol, že prezidentov odhad uviesť reformu do života ešte pred augustom „bol priveľmi optimistický až nerealistický“. Dodal, že jej zdržanie silno súvisí s nerealizovaním zámeru zbaviť sa Obamacare. Ešte začiatkom tohto roku sa v americkej tlači publikovali odhady, že jej zrušenie by stálo 350 miliárd USD (329,26 miliardy eur). Prekážkou je aj Trumpovo zdráhanie sa zverejniť svoje daňové priznanie.

    Koncom minulého týždňa vyšli do ulíc amerických miest tisícky ľudí. Od prezidenta žiadali, aby zverejnil svoje daňové priznanie. To isté od Trumpa očakáva viac ako tucet vplyvných republikánskych kongresmanov. Demokrati v senáte začnú spolupracovať pri daňovej reforme len v prípade, ak budú vidieť, ako sa zmeny sadzieb dotknú samotného miliardára Trumpa. 

    V Spojených štátoch je dlhoročnou tradíciou, že uchádzači o Biely dom zverejňujú daňové priznania ešte na začiatku prezidentskej kampane, hoci to nie je ich povinnosťou.

    Čoraz spornejší je aj Trumpov zámer zvýšiť dovozné clá. Mnuchin také opatrenie pokladá len za jedno z mnohých, ktoré sú k dispozícii, hoci sa od neho definitívne neodstúpilo.

    - Reklama -