Predvolebné gesto za 800 miliónov eur? Súkromní lekári protestujú

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Toto predvolebné gesto, ktorého dôsledky bude musieť riešiť už nová vláda, má stáť približne 800 miliónov eur. 

    K návrhu vlády sa vyjadrila Asociácia súkromných lekárov SR, ktorá v stanovisku uvádza:

    „Vieme, že rodiny s deťmi a dôchodcovia sú zraniteľní a pomoc potrebujú. Potrebujú však aj zdravotnú starostlivosť, rovnako ako naši ďalší pacienti, ktorí síce nepatria do žiadnej z uvedených skupín, ale bojujú často so závažnými diagnózami.

    Realita je však taká, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti a podmienky jej poskytovania sa zhoršujú. Pacienti a zdravotníci sú s tým denne konfrontovaní, ale v tejto oblasti pomoc neprichádza. V programovom vyhlásení končiacej vlády je síce napísané Pacient na prvom mieste, tieto slová však ostali len na papieri.

    Zdravotníctvo nie je perpetuum mobile

    Rozpočet pre zdravotníctvo na rok 2020 je finančne poddimenzovaný. Už dnes vieme, že v porovnaní s rokom 2019 chýba 200 miliónov eur. Len na udržanie úrovne z roku 2019, bez zlepšenia podmienok pre pacientov a zdravotníkov

    Premiér pri otázke, či zvýšené náklady unesie štátny rozpočet, uviedol: Bude musieť, vždy sme v rozpočte takéto prostriedky našli, uvádza sa v stanovisku ASL SR.

    Výzva ASL SR

    Asociácia súkromných lekárov preto vyzýva premiéra a „ministra zdravotníctva“, aby našiel v rozpočte aj peniaze na zdravotníctvo, ktoré akútne chýbajú. 

    „Žiadame dofinancovanie zdravotníctva a len pre ambulantný sektor žiadame zvýšenie zdrojov na rok 2020 o 100 miliónov eur. Viac zdrojov potrebujú aj nemocnice.

    Tento krok je nevyhnutný pre udržanie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti, ktorá je dnes ohrozená. Pacienti si to zaslúžia,“ zdôrazňuje stavovská organizácia ambulantných lekárov ASL SR.

    - Reklama -