Predsedov vlád môžu ľudia vymeniť vo voľbách, ale oligarchovia zostávajú. Rozhoduje sa, či bude Pellegrini zapísaný ako bábka, spustil Krajniak

    0
    Milan Krajniak (Autor: OS)

    Podpredseda Sme rodina Milan Krajniak píše vo svojom blogu, že dejiny sa niekedy zúžia zo širokého toku do úzkeho, ale o to silnejšieho a rýchlejšieho prúdu. Slovenské dejiny sa podľa neho zúžili natoľko, že o ich ďalšom osude rozhoduje iba jediná osoba a to premiér Peter Pellegrini.

    „Po odstúpení ministra vnútra Druckera sa stal novým ministrom vnútra premiér Pellegrini. Síce dočasným, ale so všetkými ústavnými právomocami. Iba niekoľkokrát v slovenskej histórii bola taká veľká moc skoncentrovaná v rukách jedného muža. Keď sa dejiny takto zúžia na jedného muža, je to vždy príležitosť na veľké chyby a veľké zlyhania alebo na veľké príležitosti a veľké rozhodnutia,“ myslí si poslanec.

    Milan Krajniak dáva zároveň na ilustráciu dva príklady historických okolností z Nemecka a Francúzska. „V roku 1933 vznikla v Nemecku ústavná kríza a Hitlerova vláda dostala právomoc vládnuť dekrétmi. Ako sa to skončilo a koľko miliónov obetí to Európu stálo, vieme dnes všetci. Ale málokto vie, že počas ústavnej krízy vo Francúzsku v roku 1958 dostala právomoc vládnuť dekrétmi aj de Gaulleova vláda, dokonca bol rozpustený aj parlament. Médiá vtedy informovali, že de Gaulle práve urobil fašistický prevrat,“ pripomína vtedajšie udalosti Krajniak s tým, že de Gaulle následne pripravil novú ústavu, ktorú prijali občania v referende a ktorá platí dodnes.

    „Hitler a de Gaulle sa ocitli v podobnom lieviku dejín, keď nasledujúci vývoj závisel takmer výlučne od ich rozhodnutí. Ale ich rozhodnutia boli veľmi odlišné a mali aj veľmi odlišné dôsledky. Nemecko bolo zavlečené do vojny, Francúzsko sa stabilizovalo a zmodernizovalo. Hitler sa stal veľkým masovým vrahom, de Gaulle sa stal veľkým štátnikom,“ pokračuje Krajniak.

    Podľa poslanca NR SR sme mali aj v slovenských dejinách takéto „lievikové“ osobnosti. Krajniak pripomína ministra obrany Ferdinanda Čatloša v rokoch 1939 až 1945, ktorý podporoval povstanie. „Lenže pod tlakom okolností sa zahral na ministra Druckera a vystúpil v rozhlase s tým, že proti Nemcom netreba bojovať. Ale v tom istom čase podplukovník Golian, od ktorého nikto nič neočakával, vydal rozkaz klásť odpor. Vďaka tomuto jeho odvážnemu rozhodnutiu sa Slovensko stalo krajinou, ktorá kládla najdlhší ozbrojený odpor proti wehrmachtu v tyle nepriateľa počas celej druhej svetovej vojny,“ dodal.

    Rozhoduje sa, či bude Pellegrini zapísaný ako bábka alebo ako predseda vlády

    Od premiéra Pellegriniho dnes podľa Krajniaka nikto nič neočakáva. „Všeobecné predpoklady sú také, že sa v slovenskej histórii pripojí ku generálovi Čatlošovi a Tomášovi Druckerovi. Je to možné, dokonca pravdepodobné. Ale nie nevyhnutné. Práve dnes sa však rozhoduje o tom, či bude zapísaný v histórii ako bábka alebo ako predseda vlády štátu. Podstatou dnešnej krízy je skutočnosť, či má byť na Slovensku silnejší štát a politici, ktorí ho legitímne zastupujú, alebo oligarchovia, ktorí nelegitímne ovplyvňujú svoje figúrky zo zákulisia,“ myslí si poslanec.

    „Tomáš Drucker si svoj osud vybral, zostane zapísaný v slovenských dejinách ako minister, ktorý sa neodvážil svojho podriadeného ani požiadať, aby podal demisiu. Peter Pellegrini má svoj osud stále ešte vo svojich rukách. Dejiny ho môžu z lievika vyliať alebo aj nie,“ napísal Krajniak s tým, že odvolaním policajného prezidenta Gašpara sa žiaden problém nevyrieši.

    Predsedov vlád môžu ľudia vymeniť vo voľbách, ale oligarchovia zostávajú

    Odvolanie alebo zotrvanie policajného prezidenta vo funkcii pod premiérom a ministrom vnútra Pellegrinim podľa poslanca Sme rodina jasne stanoví, aké je dnes rozdelenie moci na Slovensku. „Kto je na Slovensku silnejší: predseda vlády a minister vnútra, alebo tí, ktorí si želajú zotrvanie policajného prezidenta Gašpara vo funkcii? Ja si myslím, že štát má byť vždy silnejší ako akokoľvek silný oligarcha alebo oligarchovia. Aj keď dnes štát reprezentuje Peter Pellegrini. V tomto zmysle mu dokonca kvôli nám všetkým držím palce,“ dodáva.

    „Predsedov vlád a ministrov vnútra totiž môžu vymeniť ľudia v demokratických voľbách, oligarchovia zostávajú a chcú zostať čo najdlhšie. Preto je v záujme nás všetkých, aby bol štát silnejší ako oligarchovia v zákulisí aj za vlády Petra Pellegriniho,“ uzavrel Milan Krajniak.

    - Reklama -