Predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ sa blíži. Čaká nás „veselý“ polrok, prorokuje odborník

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    „Vďaka Lisabonskej zmluve a zmenám vynútenými krízou v eurozóne sa veľká časť agendy dostala mimo priamej pôsobnosti predsedníckej krajiny,“ tvrdí šéfredaktor portálu euractiv.sk Radovan Geist vo svojom komentári v denníku Pravda. Podľa neho nemôžeme čakať, že do 1. júla, keď preberieme predsedníctvo, sa stane niečo nezvyčajné, niektoré problémy dovtedy EÚ určite nevyrieši. Ktoré to podľa Geista sú?

    Nemáme vyhraté

    Európu minulý rok v plnej miere paralyzovala utečenecká kríza. Ani tento rok nemožno čakať, že by mala poľaviť. „Plány na lepšiu ochranu vonkajších hraníc budú mať minimálny vplyv,“ predpovedá Geist. Podľa neho možno očakávať predvídateľný výsledok a to, že počet „dočasných opatrení“ na vnútorných hraniciach bude rásť.

    Nemožno ani čakať, že nás minú problémy v eurozóne. „Grécka vláda nebude môcť dlho predstierať, že plní nezmyselné požiadavky veriteľov a súčasne aspoň časť sľubov voličom. Spúšťačom ďalšej horúcej fázy môžu byť grécke banky, nízke príjmy a privatizácie, zablokované rokovania o reštrukturalizácii dlhu či politický zvrat v niektorom z veriteľských štátov – alebo v Grécku,“ domnieva sa Geist.

    Vážnou krízou podľa neho môžu byť aj Maďarsko a Poľsko. Dôvodom sú sily, ktoré krajinám vládnu a podľa neho spochybňujú liberálno-demokratické princípy. Pripraviť sa treba aj na referendum v Spojenom kráľovstve. Ak by aj Británia z EÚ nevystúpila, stále nemáme podľa Geista vyhraté. „Britský premiér nastolil požiadavku de facto obmedzenia voľného pohybu pracovnej sily v EÚ. Viacero iných krajín by sa takejto možnosti prinajmenšom nebránilo,“ vysvetlil.

    Suma sumárum, aj bez kríz, a to aj tých, o ktorých ani netušíme, nás podľa Geista čaká „veselý“ polrok.

    - Reklama -