Predsedníctvo Fideszu hodnotilo situáciu po pozastavení členstva v EPP

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na tlačovú konferenciu po predsedníctve Európskej ľudovej strany (EĽS), ktoré sa zaoberalo požiadavkou vylúčenia maďarského Fideszu zo svojich radov v Bruseli 20. marca 2019. (Autor: TASR)

    Pre komerčnú televíziu ATV politici Fideszu uviedli, že tvrdenia o opatrnosti a umiernenosti Fideszu v kampani nie sú na mieste. Záujmom Fideszu je síce úspech EPP, avšak premiéra Viktora Orbána a jeho stranu po pozastavení členstva už nič nezaväzuje k tomu, aby svoju kampaň zlaďovali s kampaňou európskych ľudovcov.

    Fidesz v utorok avizoval, že svoj program pre májové voľby do Európskeho parlamentu (EP) zverejní 5. apríla. Pri tejto príležitosti vystúpia s prejavom predseda vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán, šéf diplomacie Péter Szijjártó, minister spravodlivosti a líder kandidátky Fideszu do eurovolieb László Trócsányi a europoslanec József Szájer.

    Vo volebnom programe Fideszu majú podľa mediálnych informácií figurovať najmä otázky národnej suverenity, boja proti migrácii či obnovy systémov inštitúcií EÚ.

    K pozastaveniu členstva Fideszu došlo v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie.

    Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny. K tomu napokon nedošlo, zrejme aj s ohľadom na blížiace sa eurovoľby. Niektorí členovia EPP sa obávajú toho, že by Orbán mohol v EP uzavrieť spojenectvo s talianskymi pravicovými populistami alebo poľskými národnými konzervatívcami.

    “Po európskych voľbách sa vo Fidesze rozhodneme, čo je dobré pre Maďarsko. Či budeme pokračovať v rámci EPP, alebo či je naše miesto skôr v nejakej novej aliancii strán,” vyhlásil minulú nedeľu Orbán.

     

    - Reklama -