Predsednícke kreslo v strane zostalo po Lipšicovi prázdne. Prečo ho doteraz nikto nenahradil?

    0
    Daniel Lipšic (Autor: TASR)

    “V uplynulých týždňoch politika priniesla turbulentné kauzy, takže niektoré aktivity, ako napr. riešenie vnútrostraníckeho života, museli ísť bokom. Ale v najbližších týždňoch plánujeme zvolať riadny snem strany, naše stanovy počítajú s tým, že sa koná každé dva roky. A tam sa budeme venovať aj tejto otázke, aj voľbám do VÚC,” povedal pre TASR Grendel.

    Podľa jeho slov hnutie NOVA aktuálne vedú štyria podpredsedovia, ktorí majú kompetenciu zastupovať lídra v neprítomnosti. Lipšic je pritom stále vedený ako štatutár a na internetovej stránke hnutia je doteraz označený ako predseda. “Kým nie je zvolený nový predseda, dovtedy bude zapísaný ako štatutár. A webstránka nášho hnutia je naozaj tá posledná vec, ktorú sme mali na pamäti,” priznal Grendel.

    Či sa bude o post lídra uchádzať on osobne, zatiaľ jasné nie je. “Závisí to od nálad v členskej základni. Ak bude vôľa a záujem, tak áno. Ale musíme sa poradiť,” avizoval.

    Jednou z tém snemu môže byť aj budúcnosť NOVA. Už niekoľkokrát sa totiž skloňovala možnosť fúzie s hnutím OĽaNO Igora Matoviča. Viacerí predstavitelia NOVA sa v roku 2016 uchádzali o priazeň voličov práve na kandidátke Obyčajných. “Parlamentné voľby budú podľa všetkého v roku 2020, takže teraz by bolo predčasné prijímať akékoľvek závery,” dodal Grendel.

    Lipšic odstúpil z funkcie predsedu z dôvodu vyšetrovania minuloročnej dopravnej nehody. V hnutí zostal ako radový člen. “Po dlhšej úvahe som dospel k presvedčeniu, že vzhľadom na súčasnú situáciu by som sa nedokázal naplno venovať povinnostiam, ktoré sú spojené s vedením strany,” povedal v januári Lipšic, ktorý sa po nehode vzdal aj mandátu poslanca Národnej rady SR.

    Nová väčšina (NOVA) je politické hnutie, ktoré v sebe spája prúdy stredopravých politických strán. Jeho snahou je vytvoriť novú väčšinu, ktorá spoločne vybuduje lepšie a spravodlivejšie Slovensko odznova. Ministerstvo vnútra SR ho zaregistrovalo 25. októbra 2012. Jeho lídrom bol vtedy Lipšic. NOVA sa pred minuloročnými parlamentnými voľbami spojila na kandidačnej listine s hnutím OĽaNO. V parlamente vystupujú ako OĽaNO-NOVA.

    - Reklama -