Predseda Učenej spoločnosti Slovenska: Slovensku sa ekonomicky darí. Prečo sa adekvátne nezvyšuje finančná podpora výskumu?

    0
    Peter Moczo (Autor: TASR)

    Nízka finančná podpora zo strany štátu, súkromného sektora a medzinárodných grantových schém, nízka úroveň prieniku do svetového výskumného priestoru a nedostatočná mobilita vedcov či škodlivo predimenzovaná sieť vysokých škôl, ktoré nezodpovedajú potrebám, možnostiam a ľudským zdrojom. Aj takto opísal vo svojom výročnom príhovore Peter Moczo, predseda Učenej spoločnosti Slovenska, ktorá je čestným orgánom Slovenskej akadémie vied (SAV), charakteristiku súčasnej situácie vo vede, výskume a školstve na Slovensku. Podľa neho je zároveň potrebný nový zákon o štátnej vednej politike, ktorý rozumne zohľadní súčasný stav vedy a výskumu na Slovensku a vo svete. 

    Moczo nedostatky vidí aj vo finančnej podpore vedy a výskumu

    Súčasťou štátnej vednej politiky by mala byť podľa Mocza aj Stratégia výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu (RIS3), ktorá samotná nie je formuláciou štátnej vednej politiky. “Potrebujeme národný program rozvoja vedy a techniky, dlhodobý zámer štátnej vednej a technickej politiky, štátne programy výskumu a vývoja, stratégie rozvoja vysokých škôl a SAV,” uviedol v príhovore. 

    Nedostatky vidí aj vo finančnej podpore vedy a výskumu. “Slovensku sa ekonomicky darí. Prečo sa adekvátne nezvyšuje finančná podpora výskumu? Máme nízky rozpočet pre Agentúru na podporu výskumu a vývoja, nízke štátne dotácie pre zásadné vysoké školy, nízky rozpočet pre SAV. Vybudované infraštruktúry a vedecké parky potrebujú adekvátne šance na finančnú podporu výskumu,” poznamenal Moczo s tým, že doktorandi a mladí vedeckí pracovníci sú odkázaní na zárobok v zahraničí a preto mnohých z nich aj “strácame”. 

    Je potrebné prilákať najtalentovanejších slovenských vedcov späť

    Podľa Mocza nie je možné investovať len do priemyselného výskumu a vývoja a čakať, kým bude generovať dostatočné výnosy na podporu akademického výskumu. “Akademické inštitúcie nemôžu jednoducho nahrádzať priemyselný výskum a vývoj. Je zásadne dôležité vyhnúť sa zjednodušujúcim riešeniam vzťahov medzi akademickým výskumom a priemyslom. Konštruktívna komunikácia medzi vedcami a predstaviteľmi priemyslu je jedinou cestou k budúcemu riešeniu podpory vedy a výskumu,” povedal. 

    Podľa jeho slov je potrebné prilákať najtalentovanejších slovenských vedcov späť pomocou prísne hodnotiacich schém a dostatočne príťažlivých podmienok. “Treba sa sústrediť na mladých vedcov, pretože je to v princípe ľahšie vo vzťahu k možnosti uspieť v európskom a svetovom priestore. Ak však mladí vedci neuvidia perspektívu, nebude sa na koho sústrediť,” poznamenal. 

    Potrebujeme triezvu diagnózu situácie, vyhlásil Moczo

    Moczo zároveň poznamenal, že cieľom príhovoru nie je kritizovať a sťažovať sa. “Potrebujeme triezvu diagnózu situácie, otvorenú identifikáciu príčin tejto situácie, identifikáciu nástrojov na zlepšenie a realizáciu týchto nástrojov. Predpokladám, že nič iné nám nepomôže, ak máme úprimný záujem o zlepšenie stavu vedy, výskumu a vzdelávania na Slovensku,” uzatvoril. 

    - Reklama -