Predražený, komplikovaný, jednoducho na nič. Huncútstvo za 124 miliónov nefunguje. Kritizuje to aj prezident

    0
    Slovensko.sk (Autor: Slovensko.sk)

    „Ísť si po lieky do lekárne bez receptu, bez návštevy lekára, na základe elektronickej komunikácie nie je otázka financií, ale politickej vôle a politickej zodpovednosti. Nie je to otázka peňazí, do elektronizácie služieb už Slovensko investovalo stovky miliónov eur, ale praktické výsledky takmer nie je vidieť a využiteľnosť služieb je žalostne nízka,“ konštatoval  prezident Andrej Kiska na návšteve svetového lídra v elektronizácii  v  Estónsku.

    Táto krajina to dokázala bez veľkých investícií. Okrem možnosti voliť cez internet ponúka krajina množstvo ďalších služieb občanom. Jediná ID karta s čipom v Estónsku funguje ako občiansky preukaz, zdravotný preukaz, doklad vodiča, ale aj ako vernostná karta v súkromných spoločnostiach. Až 98 percent daňových priznaní je podaných cez internet, 15 minút trvá založenie firmy, a to všetko z domu bez návštevy úradov,“ vysvetľuje prezident systém, o ktorý sa pokúša aj naše ministerstvo vnútra. Našu krajinu to stálo už neuveriteľných  124 miliónov eur. Estónsko tento špás vyšiel za rok približne 60 miliónov eur a na projekt použili aj eurofondy.

    V Estónsku dnes až 94 percent populácie používa elektronický občiansky preukaz. Nemajú ho len veľmi starí ľudia a najmenšie deti. V praxi to znamená, že naťahovačkám na úradoch či v medicínskych zariadeniach úplne odzvonilo.

    To znamená, že táto malá pobaltská krajina má nastavené aj elektronické zdravotníctvo, čo v praxi znamená, že od lekára neodchádzate s papierovým receptom, ale lekár odošle recept do lekárne. Vaša zdravotná dokumentácia je taktiež v elektronická, to znamená, že ak meníte lekára, prípadne ak sa vám stane úraz, nový lekár môže prakticky okamžite zistiť, aké lieky užívate, či akými diagnózami trpíte.

    Bezpečnosť je však zabezpečená. „Všetky informácie o pacientoch boli zdigitalizované a sú v jednej databáze, do ktorej má prístup nielen lekár, ale aj samotný pacient. Neznamená to však, že si môže ktokoľvek prezerať pacientove záznamy. Vy ako pacient vidíte každý jeden krok, vidíte každého, kto vaše záznamy vidí. A ak zistíte, že si čítal vaše záznamy lekár, ktorého nepoznáte a nikdy vás nevyšetroval, máte právo sa ho opýtať prečo. Ak sa zistí, že dotyčný doktor zneužil vaše údaje, príde o licenciu, čo znamená, že stratí živobytie. Je to veľmi transparentný systém,“ vysvetlila v rozhovore pre denník SME  šéfka estónskeho inovačného centra e-Estonia Showroom Anna Piperal.

    Slovenský e-Government mnohí zatracujú. „Na tomto webe sú dátové schránky, cez ktoré viete posielať online žiadosti a mala by odpadnúť osobná návšteva úradov. No keď sa sťahujete, presne tak to nefunguje – tento príbeh ilustruje, že e-Government na Slovensku je v skutočnosti draho zaplatený neúspech,“ opisuje svoje skúsenosti na blogu publicista  Adam Valček.

    „Na Slovensko.sk radia, že od 1. júla 2015 sa dá on-line nahlásiť nielen zmena trvalého pobytu, ale zároveň aj požiadať o nový občiansky preukaz. O všetko ostatné sa postarajú počítačové systémy, stačí už len počkať na esemesku od polície, kde ste si nechali čerstvo vyrobený doklad doručiť. Nedajte sa oklamať, nefunguje to tak. Teda možno niekomu áno, mne sa to nepodarilo,” vysvetľuje svoje rozčarovanie zo systému.

    Obdobný názor zastáva aj poslanec Miroslav Beblavý. „Pri príchode na Slovensko.sk sa objaví úplne navrchu jednoduchý vyhľadávač s nápisom „chcem nájsť”… To sa mi páči, vyzerá to veľmi ľudsky,“ hodnotí svoje prvé dojmy  zo stránky. Neskôr však nasleduje celý rad nepríjemností. „Zjavne, ak vám megamiliónový štátny web radí, aby ste ho vyskúšali, tak vám hneď na začiatku ukáže, aké je to ťažké, aby ste neskôr neboli nepríjemne prekvapení…“ komentuje svoju skúsenosť so začiatkami a dodáva. „Cítim sa ako Edmund Hillary po prvom výstupe Mt. Everest. Predstavujem si svojich inak celkom internetovo zručných rodičov, ako používajú túto webstránku a obleje ma zvláštny záchvat veselosti,“ komentuje komplikovanosť webu, v ktorom sa majú problém vyznať aj zdatnejší používatelia internetu.

    Beblavý poukazuje aj na to, že v zahraničí online úrady vyriešili oveľa praktickejšie a prehľadnejšie. „Jednoduchosť a prehľadnosť vystihuje e-governmentové weby Spojeného kráľovstva, Kanady, Nórska či Nového Zélandu. Napríklad nórsky systém umožňuje nahlásiť zmenu pobytu len niekoľkými klikmi, pričom ponúka hneď štyri verzie elektronického preukazu a pri bezpečnosti spolupracuje aj s bankami,“ vysvetľuje na svojom blogu a v závere dodáva.

    „Generálny riaditeľ sekcie operačných programov P. Kostolný sa začiatkom júla vyjadril, že „treba vyvrátiť mýty o tom, že za zdroje EÚ alebo štátneho rozpočtu sme v OPIS nič neurobili.“ Myslím si, že tvorcovia portálu slovensko.sk by mali v prvom rade vyvrátiť mýtus, že štátny web musí byť komplikovaný, neprehľadný a tým aj málo užitočný. Keď sa to dá v štátoch s porovnateľným počtom obyvateľov ako u nás, musí to ísť aj na Slovensku.“

    Rovnaký názor zastáva aj prezident Kiska, ktorému sa stav elektronického úradu nepáči. „Štát by mal svojim občanom zjednodušovať život a mal by znižovať byrokratickú záťaž pre podnikateľov. Estónsko nám ukazuje príklad, ponúka pomoc a je pripravené vyslať na Slovensko svojich expertov. Verím, že nikomu by nezaškodilo, ak by do našich IT systémov videli experti, ktorí to úspešne zrealizovali,“ dodal.

    V Estónsku dokonca priniesol aj nižšiu mieru korupcie a daňových podvodov.  „Čo sa týka daní bežných ľudí, údaje nie sú verejné, no verejné sú informácie napríklad o politikoch či firmách. Pre novinárov je jednoduché zistiť o politikoch, aký majú majetok oni či ich rodina. A keďže takmer všetky platby prebiehajú on-line a minimum v hotovosti, je len veľmi malý priestor na podvody,“ doplnila informácie šéfka e-Estonia a dôležitým faktom je aj to, že vďaka systému sa znížili výdavky, zanikli pracovné pozície, na ktorých zamestnanci napríklad zapisovali, skenovali, kopírovali. Vznikli však nové miesta v IT sektore.

    A ako to funguje v praxi prezradil v ľahko sarkastickom blogu Ján Suchal. „Konečne som dostal tú slávnu estónsku e-rezidenčnú kartu a dá sa povedať len jedno: To si hádam tí Estónci z nás strieľajú!“ Takto začal opisovať svoj zážitok.

    Celý blog si môžete prečítať TU.

    - Reklama -