Prednedávnom tvrdili, že sa u nás nedá žiť, teraz sa oháňajú ochranou vlasti pred utečencami. Slovenský youtuber sa takto obul do odporcov utečencov, kresťanov aj médií

    0
    Utečenci ubytovaní v azylovom dome v Gabčíkove. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Práve proti radikalizácii spoločnosti sa snažia najrôznejšími spôsobmi bojovať aktivisti aj ľudskoprávne organizácie obviňované odporcami migrantov z toho, že zbytočne mrhajú sily na utečencov, ktorí prišli vyžierať sociálne systémy európskych krajín a kradnúť ľuďom prácu. Nie je to však celkom tak, ako by sa mohlo zdať v najčernejších scenároch. To, že sa nielen medzi utečencami nájdu špekulanti, ktorí chcú zneužiť systém, aby si zariadili pohodlný život, je síce pravda, ale nemení to nič na fakte, že väčšina utečencov skutočne nemá inú možnosť, než hľadať útočisko v zahraničí.

    Ľudia proti nenávisti

    Proti nenávisti voči utečencom, z ktorých Slovensko ubytuje len zlomok, bojuje na Slovensku viacero mimovládnych organizácií a občianskych združení. Svoju činnosť sústreďujú na sociálnych sieťach, ale stále častejšie sa k téme utečeneckej krízy vyjadrujú ľudia prostredníctvom vlastných, nezávislých príspevkov. Jeden taký sa len pred pár dňami objavil na portáli YouTube. Slovenský používateľ Jakub Gulík, ktorého na celosvetovo používanom videoportáli sleduje takmer 20-tisíc ľudí, sa vyjadril k téme utečencov v krátkom vtipnom zostrihu.

    Podľa Gulíka nie je situácia s utečencami na Slovensku až taká hrozivá, ako to popisujú ich odporcovia. „Imigranti by sa mali trošku polepšiť, lebo v popularite ich začínajú predbiehať Gréci,“ hovorí autor s nutnou dávkou irónie na začiatku videa. To, čo si o jeho názore na migrantov myslia ostatní ľudia, je Gulíkovi jedno. Prekvapený je skôr z toho, že si ľudia dokážu urobiť názor na utečencov bez toho, aby poznali čo i len jedného z nich. „Ľudia odsudzujú všetkých moslimov, no zabúdajú, že sú aj neprepnutí vyznávači tohto bombového náboženstva,“ vraví autor vo videu.

    Slovenský youtuber má radu aj pre lídrov z Bruselu, ktorých vyzýva, aby si prišli vypočuť rady do slovenských krčiem alebo sa jednoducho pozreli na to čo ľudia píšu na Facebooku. Podľa Gulíka dokážu ľudia na sociálnej sieti v „jednom statuse napísať až tri riešenia a tieto statusy sa vôbec nenesú v duchu hesla: Povedzme nie rasizmu“. Slovné útoky používateľov Facebooku proti utečencom sa podľa autora videozáznamu nesú skôr v duchu rétoriky nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

    Na paškál si Gulík zobral aj slovenských kresťanov, ktorí sa podľa neho ukázali v tom pravom svetle, keď bolo potrebné pomôcť utečencom. „Teraz sa ukazujú všetci tí kresťania,“ tvrdí autor videa a paroduje pritom postoj slovenských kresťanov k utečencom prichádzajúcim na naše územie.

    K nenávisti prispievajú aj médiá

    Ďalšia kritika vo videu, ktoré si za dva dni pozrelo viac ako 20-tisíc ľudí, smeruje na médiá, ktoré skreslene informujú o dianí okolo utečencov a zbytočne vyvolávajú v slovenskej spoločnosti paranoju. Médiá podľa Gulíka informujú o vraždách a zločinoch, ktoré utečenci páchajú v Európe, aj o tom, ako trpia na nebezpečnej ceste plnej rizík, ale to, čo sa deje na Slovensku, ich až tak veľmi nezaujíma. „Jozef, 48-ročný kresťan po dvoch litroch pravdepodobne omšového vína počas hádky zaťal manželke sekeru do hlavy,“ hovorí Gulík vo videu. Práve takéto, aj keď v tomto prípade vymyslené, správy médiá o Slovensku podľa Gulíka nevysielajú, pretože ich zastiera neustály príval pozitívnych či negatívnych informácií o utečencoch.

    Youtuber sa pozastavuje vo svojom príspevku aj nad tým, koľko národniarov a pravoverných Slovákov sa vyrojilo, keď začali do Európy prichádzať utečenci po tisíckach. „Všetci s hrdosťou kričia: Nepustíme si ich sem do našej krajiny. Zrazu sú všetci Slováci,“ vraví Gulík. Podľa neho tí, ktorí teraz najhlasnejšie kričia, že budú chrániť svoju krajinu pred utečencami, ešte pred nedávnom tvrdili, že sa na Slovensku nedá žiť.

    Gulík poukazuje aj na to, ako sa Slováci pozerajú na prichádzajúcich utečencov. Odporcovia migrantov najčastejšie argumentujú tým, že utečenci budú vyžierať systém, kradnúť prácu a zneužívať naše sociálne zabezpečenie. Youtuber však vyzýva ľudí, aby sa na to pozreli aj z opačnej strany. „Vy ste s tými ľuďmi v živote neboli, nikdy ste ich nevideli a už ste ich niekoľkokrát svojimi slovami pochovali za živa. Tak je to so všetkým. Ľudia sú plní predsudkov,“ dodáva Jakub Gulík v závere svojho príspevku na portáli YouTube.

    - Reklama -