Predávajú zbrane Sýrčanom? Balkánska krajina čelí kritike

    0
    Ilustračné foto: pištoľ (Autor: SITA)

    Rozbalili predaj v plnej paráde? To, že kultúra zbraní je hlboko zakorenená v balkánskych krajinách, nie je novinkou. Preto asi príliš neprekvapí, že najmä krajiny bývalej Juhoslávie „vynikajú“ v predaji, respektíve zásobovaní bojovníkov po celom svete.

    Ako upozorňuje vo svojom najnovšom článku portál Total Croatia News, existujú vážne podozrenia, že chorvátske zbrane končia na bojiskách v Sýrii.

    Len za prvých deväť mesiacov vlaňajšieho roku predali Chorváti muníciu, zbrane či rakety v hodnote 83 miliónov eur, údaje za posledný kvartál budú ešte doplnené. Je však vysokopravdepodobné, že konečná suma prekročí 100-miliónovú hranicu.

    „Videá a fotografie, ktoré unikli zo Sýrie, potvrdzujú výskyt munície a zbraní vyrobených v Chorvátsku. Okrem toho bolo Chorvátsko jednou z prvých krajín, ktorá dodala zbrane sýrskym rebelom v zime roku 2012. Zbrane smerovali do Sýrie cez Jordánsko, pričom za ne zaplatila Saudská Arábia,“ píše spomínaný chorvátsky portál.

    Kompetentní sa snažia daný stav držať v tajnosti, no tamojšie médiá sa činia a zodpovedným spôsobujú bezsenné noci. Predsa len, zbrane sú vždy tŕňom v oku mnohých medzinárodných organizácií, ľudskoprávnych aktivistov či politikov.

    Jedným z hlasných kritikov Chorvátov je aj švédska europoslankyňa Bodil Valerová.

    „Chorvátsko využíva Saudskú Arábiu na export zbraní do Sýrie. Tieto zbrane pritom končia v rukách Islamského štátu, prípadne Kurdov. Musíme v tejto veci robiť viac,“ ponosovala sa Valerová.

    - Reklama -