Pred terorom sa nedá dokonale chrániť, Fico môže byť pokojný. V čom nemá pri prezidentovi tak celkom pravdu?

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Podľa Pataja sa Fico pripravuje o šancu viesť s Kiskom zmysluplný dialóg. Predviedol to aj vo svojej reakcii na Kiskov novoročný príhovor, v ktorom prezident vyhlásil, že nie je dôvod, aby sme pre utečencov odsúvali vlastné a akútnejšie problémy.

    Minimálne jedno dôležité ústavné oprávnenie

    Hoci sa premiér vyjadril, že prezident nemá žiadne ústavné oprávnenie, podľa Pataja nemožno zabúdať na to, že hoci má vláda pod palcom políciu či armádu, prezident je podľa ústavy stále veliteľom ozbrojených síl. „Omnoho dôležitejšie postavenie by mal, keby došlo alebo by aspoň hrozili útoky podobné tým v Paríži, pred akými predseda vlády neustále varuje,“ pripomína Pataj.

    Podľa neho by Ficovi stačilo aj menej na to, aby sa o vyhlásenie výnimočného stavu ako v prípade Francúzska pokúsil aj u nás. Mohol by však naraziť, „pretože ústava aj ústavný zákon o bezpečnosti štátu vravia, že prezident na návrh vlády za takýchto okolností výnimočný stav vyhlásiť ‚môže'. Môže, ale nemusí, ak ho vláda nepresvedčí o jeho nevyhnutnosti,“ upozorňuje Pataj. A tak tu máme minimálne jedno dôležité ústavné oprávnenie.


    Pred terorom sa však podľa Pataja nedá dokonale chrániť, čo ukázali aj dávnejšie teroristické útoky v Európe. Premiér, ktorý sa pýtal, koho v takomto prípade odvolávať, tak môže byť podľa Pataja pokojný.

    - Reklama -