Pred budovou Európskej komisie nainštalovali segment Berlínskeho múru

    0
    Berlínsky múr, 1989 (Autor: SITA)

    Inštalácia sa uskutočnila pri príležitosti 26. výročia pádu múru za účasti nemeckého ministra financií Wolfganga Schaeubleho, nemeckého eurokomisára Günthera Oettingera a podpredsedníčky EK Kristaliny Georgievovej.

    Segment múru nesie meno po bývalom americkom prezidentovi Johnovi Fitzgeraldovi Kennedym a nachádza sa na ňom jeho podobizeň. Kennedy v roku 1963 na západnej strane múru predniesol svoj legendárny prejav, v ktorom použil vetu ,,Som Berlínčan!” (Ich bin ein Berliner!).
    ,,Je pre mňa cťou a potešením odovzdať dnes tento kus Berlínskeho múru na takom významnom mieste v Bruseli a v srdci Európy,” uviedol Schaeuble, ktorý vyzdvihol význam integračného procesu Európskej únie pre opätovné zjednotenie Nemecka.

    Časť múru s hmotnosťou zhruba tri tony bola podľa EK zakúpená v roku 2009 za 4 500 eur a pôvodne stála pred ústredím Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli. Za účelom čistenia a opravy ju odtiaľ odstránili a teraz umiestnili na nové miesto pred sídlo EK. Nie je známe, z ktorej časti Berlínskeho múru segment pochádza.

    - Reklama -