Pred americkou justíciou sa neschoval ani na Novom Zélande. Čítajte, ako skončil majiteľ jedného z najväčších internetových portálov na zdieľanie dát

    0
    Kim Dotcom pred súdom na Novom Zélande (Autor: SITA)
    Kim Dotcom, narodený pod občianskym menom Kim Schimtz, je zakladateľom a hlavným organizátorom dnes už neexistujúceho serveru Megaupload, ktorý používateľom umožňoval zdieľať a sťahovať filmy, hudbu a ďalšie dáta. Dotcom a jeho skupina takto podľa amerických zákonov porušovala autorské práva. 

    Vyhostia ho do USA 

    Multimilionár, ktorý svoje podnikanie založil na zdieľaní a predávaní duševného vlastníctva iných ľudí, žil roky na Novom Zélande, kde bol až donedávna v bezpečí pred zákonmi Spojených štátov. Washington však vytrvalo žiadal o jeho vydanie na súd do USA a v septembri tohto roka sa začal súd, ktorý teraz rozhodol, že Kim Dotcom bude na základe rozsudku vyhostený do Spojených štátov. 
     
    V USA nehrozí súd len Kim Dotcomovi, ale aj trom jeho spolupracovníkom. Všetci sú pevne rozhodnutí proti vydaniu do Spojených štátov bojovať. Rozhodnutie novozélandského súdu totiž neznamená, že by Dotcoma a jeho kolegov nasilu prinútili opustiť Nový Zéland. Takýto krok krok môže nariadiť len ministerka spravodlivosti. 

    Známa firma 

    Kim Dotcom nie je pred súdom žiaden nováčik. Pred takmer štyrmi rokmi do jeho domu v Aucklande na Novom Zélande vtrhla polícia a zhabala viacero pevných diskov s dátami. Vlani sa jeho meno zase objavilo počas volieb v kauze financovania Internetovej strany. Prípad, v ktorom Dotcoma sleduje aj americká FBI, sa týka neplatenia autorských práv za predaj filmov a hudby. Dotcom a jeho spolupracovníci sa prostredníctvom servera Megaupload a ďalších obohatili o 175 miliónov dolárov. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -