Pred EURO sme zmarili teroristický útok. Vyhlásil premiér

    0
    Slovenská futbalová reprezentácia trénuje pred začiatkom majstrovstiev Európy 2016 vo futbale (Autor: TASR)

    Valls, ktorý sa usiluje o predĺženie výnimočného stavu v krajine o ďalšie tri mesiace, prišiel s touto informáciou v predvečer zasadania francúzskej vlády, ktorá bude o tejto otázke rokovať v utorok.

    V Nice na promenáde, ktorá bola dejiskom štvrtkového teroristického útoku kamiónom na nevinných ľudí, si dnes obete minútou ticha na poludnie uctilo viac ako 40 000 ľudí vrátane francúzskeho premiéra, ktorého však niektorí z prítomných vypískali na znak nespokojnosti s úrovňou bezpečnosti v krajine.

    Páchateľ štvrtkového útoku v Nice sa na svoj čin vopred pripravoval a vyhľadával si na internete informácie o radikálnych islamistických skupinách. Zaujímal sa tiež o júnovú masakru v gay klube vo floridskom Orlande a o streľbu na policajtov v texaskom Dallase. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil vyšetrujúci parížsky prokurátor Francois Molins.

    Nepraktikujúci moslim sa zradikalizoval

    Podľa jeho slov bol útočník z Nice pôvodne sekularizovaný nepraktikujúci moslim, ktorý sa radikalizoval v priebehu relatívne krátkeho času. Vyšetrovatelia zistili, že si na internete hľadal informácie týkajúce sa takzvaného Islamského štátu (IS) a ďalších džihádistických organizácií.  

    Útočník Mohamed Lahouaiej Bouhlel, moslim tuniského pôvodu žijúci vo Francúzsku, tiež vopred niekoľkokrát navštívil nábrežie v Nice ako miesto zamýšľaného masakru. Postupne tiež zhromažďoval peniaze potrebné na prenájom nákladného auta a príslušnú požičovňu kontaktoval už asi týždeň pred útokom.

    Bouhlel 14. júla vrazil nákladným vozidlom do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily. Podarilo sa mu zabiť najmenej 84 ľudí a zraniť ďalších vyše 300. V nemocniciach stále zostáva 114 zranených, z ktorých 19 je v kritickom stave.

    Páchateľa bezprostredne po útoku zastrelili policajti. V súvislosti s prípadom bolo zadržaných sedem podozrivých a trom z nich hrozia obvinenia z terorizmu.

    Trojdňový štátny smútok vo Francúzsku sa už skončil.

    Z francúzskych kín však po útoku v Nice stiahli akčný triler Bastille Day o teroristickom útoku v Paríži, ktorý nakrútili vo francúzsko-americkej koprodukcii a v ktorom hlavnú postavu, agenta CIA, stvárnil britský herec Idris Elba.

    - Reklama -