Pred 79 rokmi vypukla Krištáľová noc. Nemecký prezident Steinmeier prijal členov Medzinárodného osvienčimského výboru

    0
    Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (Autor: TASR)

    Pri príležitosti 79. výročia protižidovských pogromov známych pod označením Krištáľová noc prijala hlava nemeckého štátu vo svojom sídle – na zámku Bellevue – členov Medzinárodného osvienčimského výboru.

    Odkaz obetí národnosocialistického režimu by podľa slov úradujúceho prvého muža berlínskej radnice Michaela Müllera mal byť trvalým záväzkom pre Nemecko.

    Na udalosti, ktoré znamenali začiatok prenasledovania Židov nacistami, sa spomínalo vo štvrtok aj v Mníchove, kde na podujatí za účasti tamojšieho primátora Dietera Reitera prečítali mená obetí.

    Práve v bavorskej metropole by v budúcnosti malo vzniknúť dôležité európske centrum pre výskum holokaustu.

    Pred 79 rokmi v noci z 9. na 10. novembra 1938 ríšsky minister pre ľudovú osvetu a propagandu Nemecka Joseph Goebbels na schôdzi nacistických pohlavárov v Mníchove oznámil, že protižidovské odvetné výtržnosti sa začali.

    Podnetom na pogromy známym pod označením Krištáľová noc sa stala vražda nacistického diplomata v Paríži Ernsta vom Ratha, ktorého 9. novembra 1938 zastrelil 17-ročný poľský Žid Herschel Grynszpan.

    Pritom vražda diplomata Ernsta vom Ratha bola omylom: 17-ročný Grynszpan, ktorý žil od roku 1936 v Paríži, chcel podľa neskorších vlastných vyjadrení pôvodne zabiť ríšskeho veľvyslanca. Motívom pre Grynszpanov čin bola októbrová deportácia asi 15 000 poľských Židov z Nemecka, medzi ktorými bola aj jeho rodina.

    V dôsledku tzv. Krištáľovej noci prišlo o život 96 Židov, stovky ďalších utrpeli zranenia, vyše 1000 synagóg zhorelo, okolo 7500 židovských obchodov bolo zničených, poškodené boli cintoríny i školy. Zatknutých a deportovaných do koncentračných táborov bolo 30 000 Židov.

    - Reklama -