Prečo v Česku zatvárajú veľké ryby, a na Slovensku nie? Hádajte, v čom je rozdiel

    0
    Alojz Baránik (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Rozdiel medzi tým, ako to funguje v Česku a na Slovensku, spočíva podľa Baránika najmä v tom, že náš štát patrí „politicko-oligarchickej mafii“, správne by mal patriť najmä občanom.

    Doména sociopatov a prospechárov

    Jedným z dôvodov, prečo Slovensko nemôže byť ako Česko, je podľa Baránika, že u našich susedov nebol zakladateľom republiky mafián, ktorý zakladal štát ako územie mafiánov, medzi seba púšťajúcich im podobných. Podobným štýlom je podľa neho napísaná aj ústava. „Nepísal ju niekto, kto sám sebe, a tým aj jeho nasledovníkom naprieč politickým spektrom, potreboval zaistiť bezpečnosť pred trestným stíhaním tak, aby vtedajšie a nasledujúce mafiánske zoskupenia mohli ovládnuť štát, a mohli túto zem beztrestne drancovať,“ pokračuje Baránik.

    Ďalší zásadný rozdiel sa týka toho, v čo ani slovenská verejnosť nemá dostatočnú dôveru, čo potvrdil aj nedávny prieskum organizácie Via Iuris. Tým je problém so slovenským súdnictvom. Podľa Baránika je Ústavný súd formovaný ako doména sociopatov či komunistických prospechárov a zločincov. Na rozdiel od Slovenska, v Česku nebol nikdy schválený sudca Ústavného súdu, ktorý by nebol prototypom slušného človeka.

    Ani mafián, ani komunista

    V kritike súdnictva pokračuje člen SaS ďalej. „Nenašiel sa žiaden ´pravicový´ politik, ktorý inicioval a v spojení s mafiánskou politickou klikou ústavnou väčšinou presadil odovzdanie kontroly nad súdmi sudcom, z ktorých veľká väčšina boli komunisti, psychopati alebo zločinci,“ nešetrí kritikou Baránek.

    Nielen súdy sú však dôvodom, prečo to u nás nemôže fungovať ako v Česku. Veľký problém vidí  Baránik aj v médiách, minimálne tých verejnoprávnych. Ako dodáva, v Česku nie je verejnoprávna televízia ovládaná politickou mocou a žiadna takzvaná pravicová strana nezrušila licenciu pre BBC. Keby sme nasledovali český príklad, aj na Slovensku by sa mohla podľa Baránika vyprofilovať slobodná a vyzretá žurnalistická osobnosť. Vysielanie britskej stanice na Slovensku zrušili preto, lebo vysielala, pochopiteľne, v angličtine. Tí, ktorí chcú stanicu počúvať, si ju môžu naladiť na internete alebo cez satelit.

    Ďalším dôvodom, prečo je Česko tam, kde teraz, je podľa Baránika aj stav prokuratúry. Ako uvádza, v Česku „o disciplinárnom stíhaní prokurátorov nerozhodujú zase len prokurátori, ale samostatný disciplinárnou právomocou poverený súd“. Navyše, minister spravodlivosti presadil vymenovať za šéfa prokuratúry človeka, ktorý nie je ani mafián, ani komunista a sám pracuje na potieraní zločinnosti. A tak by to malo fungovať aj na ministerstve spravodlivosti či u policajného šéfa.

    Celý blog Alojza Baránika si môžete prečítať TU.
     

    - Reklama -