Prečo, keď ste takí bomboví, ste stále v opozícii? Pýta sa čitateľ PL. Saskárova odpoveď vás posadí na stoličku

    0
    Podpredseda SaS Ľubomír Galko (Autor: Reprofoto/Facebook: Ľubomír Galko)

    Profil politika na PL slúži na spájanie poslanca a občana. Zástupca liberálnej strany SaS Ľubomír Galko podobne ako jeho kolegovia z Národnej rady Slovenskej republiky dostáva na profile otázky od našich čitateľov, pričom výnimkou nie sú ani otázky na telo. Prinášame vám sumár toho najzaujímavejšieho, čo ste sa Ľubomíra Galka opýtali.

    Mnohí obyvatelia BB župy sa sťažujú

    Budúcoročné voľby do vyšších územných celkov (VÚC) môžu byť už na jeseň 2017 úplne iné, ako ich poznáme. Premiér Robert Fico predložil do parlamentu návrh, aby sa dve kolá voľby skresali iba na jedno. Argumentuje, že je to ekonomické. Kritické hlasy hovoria, že sa tým pomôže extrémizmu. Aby zmien nebolo málo, voľby VÚC a komunálne voľby by sa od roku 2022 mohli konať súčasne. Dosiahnuť to chcú koaliční poslanci zo Smeru-SD a Mosta-Híd novelami Ústavy SR a zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Viac sme o tom písali TU.

    K odporcom zmien na jednokolový systém patrí aj Galko. Na otázku čitateľa, ktorý sa pýta, prečo sa týmto zmenám bráni, veď ušetria finančné zdroje, jasne odpovedá, že neušetria. „Momentálne sa hovorí o tom, že výsledky pre župné voľby sa budú zrátavať až na druhý deň,“ vyratúva liberál a pokračuje, „a po druhé, iba zlúčenie s inými voľbami prinesie viac voličov.“

    Čitateľka PL si rovnako všimla saskárovo vyjadrenie, v ktorom podľa jej slov povedal, že aktuálny banskobystrický župan Marian Kotleba nemá dostatočnú podporu a v župe vyhrá kandidát ich strany Martin Klus. Čitateľka sa pýta, či to je čisto marketingové vyjadrenie alebo si to skutočne myslí. „Mnohí obyvatelia BB župy sa nám sťažujú, že riešenia, ktoré Kotleba ako župan priniesol, nie sú až tak transparentné, ako ich prezentuje,“ približuje Galko a dodáva, „navyše ľudia vidia, ako nedokážu ľuďom odpovedať na bazálne otázky, taktiež škandál s prelievaním verejných zdrojov mnohých odradil.“

    Prečo, keď ste takí bomboví, ste stále v opozícii?

    Ďalší čitateľ Parlamentných listov sa liberála na rovinu pýta: „Prečo, keď ste takí bomboví, ste stále v opozícii?“ Jedným dychom dodáva, že síce stále očierňujú najsilnejšiu vládnu stranu Smer-SD, nedokázali by vládnuť sami ako oni. Podľa Galkových slov to, že mnohí ľudia volia Smer, ešte automaticky neznamená, že so stranou súhlasia alebo že nevidia jej korupčné škandály.

    „Na Slovensku máme cca 350-tisíc úradníkov, ktorí z radikálnej zmeny vlády majú obavu. Preto, i keď pracujú za nízke mzdy, stavia na istotu,“ vysvetľuje liberál a pokračuje, že k týmto úradníkom treba pripočítať aj ich rodinných príslušníkov. „Ďalej tu máme množstvo firiem, ktoré žijú len vďaka štátnym, VÚC a komunálnym zákazkám od smerákov,“ menuje druhý dôvod Galko. Títo ľudia sa podľa jeho názoru rovnako boja zmeny. V neposlednom rade spomína aj dôchodcov. Tí si podľa neho neuvedomujú, že v Sociálnej poisťovni je obrovská diera, v zdravotníctve sa kradne vo veľkom a ich deti musia chodiť do zahraničia. „Takže ak toto považujete za úspech Smeru, budiš,“ uzavrel tému Galko.

    Otázku na telo položil aj ďalší čitateľ, ktorý sa Sulíkovho poslanca otvorene pýta, či nie sú unavení, keď ľudia stále nevidia víziu, ktorú ponúkajú alebo o ktorej hovoria. Na čo liberál rázne a otvorene odpovedá: „Nie, nie sme unavení.“ Pripomína, že takmer každý týždeň sa objaví nový korupčný škandál. „Ukazuje sa, o koľko percent boli veci predražené, a teda ich o to viac zaplatili bežní občania tohto štátu,“ pripomína a pripúšťa, že očakávať, že vyšetrovatelia v područí Smeru-SD niečo poctivo vyšetria, je možno trocha naivné, no v tlaku aj napriek tomu nemajú v pláne poľaviť. „Navyše na prieskumoch vidno, ako Smer postupne od volieb klesá a klesá,“ uzavrel.

    V neposlednom rade sa čitatelia pýtajú, či Galko myslí vážne svoje verejné vyjadrenia o tom, že sa ho minister vnútra Robert Kaliňák zľakol, keď neprišiel do diskusnej relácie verejnoprávnej televízie, v ktorej mal byť aj saskár.

    „Prosím, tak nech Kaliňák do nejakej relácie so mnou pôjde a môže to pokojne vysvetliť, prečo už roky sa diskusii so mnou vyhýba,“ odsekol liberál.

    Diskusná relácia, ktorú čitateľ PL spomína, sa mala uskutočniť ešte v októbri tohto roka. Podpredseda SaS Ľubomír Galko na sociálnej sieti odhaľuje zákulisie týkajúce sa diskusnej relácie vo verejnoprávnej televízii RTVS. Minister vnútra Robert Kaliňák sa mal totiž stretnúť s liberálovým kolegom Jurajom Drobom. Drobu však nahradil Galko a tu nastal problém. „No a čo myslíte, čo sa stalo? Tušíte správne. Robert Kaliňák pustil do nohavíc a mňa ako spoludiskutéra odmietol,“ píše Galko. Viac sme o tom písali TU.

    - Reklama -