Prečo islamisti vraždia. Psychológ odhaľoval pravé dôvody

    0
    Paríž po teroristických útokoch (Autor: SITA)

    Podľa psychológa Jiřího Brančíka nemožno hľadať za útokmi na futbalovom zápase alebo rockovom koncerte zdôvodnenie typu “niekto mi ublížil, tak sa idem pomstiť”. “Je v tom viera. Títo ľudia jednoducho veria, že je potrebné bojovať proti inému spôsobu života a presadzovať svoje. Nehľadajú nejaké zdôvodnenie, že sa stalo niečo, na čo je potrebné reagovať,” uviedol Brančík s tým, že tento útok nebol niečím motivovaný a bol naopak plánovaný dlho dopredu. “Takže motivácia je nenávisť,” vysvetlil a dodal, že je úplný omyl pozerať sa na takých ľudí ako na psychicky chorých.

    Podľa neho totiž psychicky narušený človek nie je v drvivej väčšine prípadov nebezpečný, aj keď sa s tým tiež občas stretávme, ale v prípade teroristov to nie je ani záležitosť osobnostná. “Je to záležitosť koreňov, v ktorých tí ľudia vyrastali. Je to otázkou viery a proti viere sa nikdy bojovať nedá,” konštatoval psychológ a s istotou podotkol, že teroristi sú frustrovaní ľudia. “Sú dlhodobo frustrovaní z toho, že to a to nesmú a že nesmú o ničom pochybovať,” vysvetlil Brančík, podľa ktorého si náš veriaci môže klásť otázky, čo je správne a čo nie je. “Oni toto nemôžu a potom to idú vybiť jediným spôsobom, ktorý je možný,” vysvetlil primár Vojenskej nemocnice Brno motiváciu teroristov.

    Celú diskusiu si môžete pozrieť TU.

    To však spochybnil arabista Petr Pelikán, podľa ktorého sú radikálni islamisti radikálni, lebo sa tak rozhodli. “Tí, ktorí sú vo Francúzsku, sa môžu dobrovoľne rozhodnúť, ale oni nepochybujú dobrovoľne,” zdôraznil Pelikán.

    Brančík ďalej poznamenal, že trauma z takýchto útokov zostane v mnohých ľuďoch navždy, a to či už ide o príbuzných obetí, alebo o tých, ktorí prežijú. “Je to dlhodobé. U niektorých ľudí sa to časom znížilo, iní musia byť v starostlivosti odborníkov nastálo,” vysvetlil psychológ a konštatoval, že to má vplyv na nás všetkých. “Teraz žijeme v určitej miere strachu. Rozčuľuje ma, keď niekto povie, že nič nehrozí. Podľa mňa hrozí a príslušní predstavitelia krajiny by sa mali postaviť tomuto problému čelom a mali by povedať: Ľudia, urobíme to a to, aby ste boli v bezpečí,” vyzval psychológ k činu vládnuce garnitúry.

    Moslim, ktorý pije alkohol, vie, že koná v rozpore s islamom

    Pelikán následne vysvetlil, že neexistuje žiadna súvislosť s českým kresťanstvom, ktoré je v zásade sarkastické, liberálne a tolerantné, a islamom. “My sa snažíme hľadať nejaké paralely cez vlastnú životnú skúsenosť. To v islame neexistuje. Aj z nášho hľadiska najliberálnejšie smery sú v porovnaní s našim moderným sekularistickým kresťanstvom úplne strnulé a fanatické,” vysvetlil Pelikán s tým, že Česi sú aj v porovnaní s inými krajinami s kresťanskými koreňmi skutočne oveľa ďalej a svojím pohľadom urážajú aj mnohé kresťanské štáty.

    “Sekulárny islam už nebude islam, lebo islam zo svojej podstaty nemôže byť sekulárny,” uviedol ďalej Pelikán s tým, že napríklad žiadny moslim, ktorý pije alkohol, nikdy nepovie, že koná podľa islamu, lebo vie, že sa dopúšťa niečoho, čo nie je v súlade s islamom.

    Autor: jzd

    - Reklama -