Prečo by mali moslimovia prijímať v Nemecku nejaké hodnoty? To by boli na hlavu padnutí

    0
    Václav Cílek (Autor: Hans Štembera)

    Cílek na úvod rozhovoru hovoril o suchu. „Prebieha klimatická zmena. Od roku 2005 je v pôde čoraz väčšie sucho, ale osciluje to. Dochádza k postupnému vysychaniu. V roku 2015 prichádza veľká vlna horúčav. A tá budú čím ďalej, tým častejšia,“ povedal Cílek. Sucho pritom považuje za jednu z príčin neistoty a nepokoja vo svete.

    Pokračoval o súvislosti sucha s migračnou krízou. „Arabská jar v Sýrii. Sucho, jeden a pol milióna odchádza do miest. Dochádza k destabilizácii. Zároveň je sucho také veľké, že Rusko, Ukrajina obmedzujú dodávky obilia. Stúpnu ceny obilia. Povstanie vypukne prakticky vo všetkých najväčších importéroch na hlavu. Keď ste v tom Oriente, cena múky, cena obilia, hrá hrozne veľkú rolu pri cene chleba,“ uviedol príklad. Situácia v Rusku tak podľa neho nepriamo môže za tzv. arabskú jar.

    Všimol si napríklad aj to, že najväčšie sucho na Ukrajine je napríklad v Luhansku a na Donbase. Domnieva sa v tejto súvislosti, že ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny má korene v počasí. „Ďalší z faktorov je ten, že tam zanikol priemysel. Je to ale o tom, že ste vnútorne otrasený. Keď ste v krajine, kde je sucho, ste nešťastný. Je to ťaživý pocit na duši. A v tej chvíli sa tam objaví nejaký populista, ktorý začne sľubovať zlepšenie,“ podotkol Cílek.

    Zdroj: Info.cz

    Geológ sa vyjadril aj k tomu, že by rád spomalil technologický pokrok. „Občas nás posúva do nebezpečných situácií,“ myslí si.

    V závere potom Cílek hovoril o možnej destabilizácii Európy a o príchode novej moslimskej vlny. „Čakal by som veľkú destabilizáciu v oblasti Afganistanu a Pakistanu, pričom migrácia môže ísť cez Turecko a Rusko,“ povedal. A ako by mala prebiehať správna asimilácia? „Cesta, ako prijímať utečencov, je taká, že ľudia v tom mieste o to prejavia záujem, že sa vyberie človek, ktorý sa zapojí. Nevytvorí sa geto a dôjde k postupnej asimilácii. Snažia sa o to Rakúšania, Nemci,“ povedal. Pokračoval však v kritike.

    „Nemecko, ktoré vnímame slniečkarsky, je rasistická krajina. Prejavuje sa to tým, že ministerstvo vnútra na oficiálnych stránkach registruje viac ako 1 000 útokov proti zariadeniam, kde bývajú imigranti,“ uviedol rázne. Zároveň sa domnieva, že Nemecko prijalo príliš veľa utečencov.

    „Teraz sa musí riešiť, aby mali tí ľudia zamestnanie alebo vykonávali nejakú činnosť. Islam je založený na dvoch základných pilieroch – rodina a viera v Boha. Prečo by tí moslimovia mali prijímať nejaké hodnoty v Nemecku? To by boli na hlavu padnutí,“ povedal Cílek. Myslí si zároveň, že dôjde k čoraz väčšej polarizácii spoločnosti – utečenci sa rozdelia a dôjde k väčšiemu množstvu útokov. „Pravdepodobne dôjde najprv k útokom utečencov medzi sebou,“ dodal.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -