Prečo bol zabitý veľvyslanec Karlov? Džamila Stehlíková prináša šesť verzií

    0
    Džamila Stehlíková (Autor: Facebook, Džamila Stehlíková)
    Prvá verzia je podľa Stehlíkovej pomstou sunnitov za masakry v Aleppe.
     
    “Dvadsaťdvaročný absolvent tureckej Policajnej akadémie, elitný policajt Mevlut Mert Altintas hneď potom, ako niekoľkými ranami do chrbta zastrelil ruského veľvyslanca Andreja Karlova, vykrikoval: Nezabudnite na Aleppo, nezabudnite na Sýriu! Alah Akbar!” všíma si Stehlíková.
     
    “Útok na veľvyslanca cudzieho štátu či dokonca vraždu možno podľa medzinárodného práva prirovnať k vyhláseniu vojny. Ak by sa udalosti vyvíjali podľa tohto katastrofického scenára, zostával by len krok k veľkej vojne za účasti superveľmocí,” spomenula Stehlíková a dodala, že našťastie sa Sarajevo roku 1914 neopakovalo.
     
    “Prezident Vladimir Putin vyhlásil, že útok bol provokáciou, ktorá neovplyvní vzťahy medzi Moskvou a Ankarou. ´My musíme vedieť, kto viedol ruku vraha!´ vyhlásil ruský prezident, ktorý poslal na miesto činu tím vyšetrovateľov a tým sa to zatiaľ skončilo. Rusko má s Tureckom iné plány,” spomenula Stehlíková.
     
    Pôvodný text TU
     
    Druhú verziu Stehlíková nazvala “armáda dobytia a umiernená proamerická opozícia”.
     
    “Ruské médiá sa okamžite poponáhľali s vlastnou verziou – ukázali na umiernenú proamerickú a protureckú opozíciu bojujúcu v Sýrii, konkrétne na alianciu Front dobytia Sýrie, združujúcu skupiny bojujúce na západe a severe Sýrie. Kópiu vyhlásenia tejto islamistickej aliancie zverejnil podľa ruskej agentúry TASS egyptský denník Jaume as-Sábija a vzápätí všetky významné svetové médiá,” spomína Stehlíková.
     
    Motívom vraždy tak bolo vraj podľa oficiálnej pozície Kremľa odstránenie Karlova ako významnej postavy mierového procesu niekým, kto má záujem na pokračovaní vojenského konfliktu.
     
    V tretej verzii Stehlíková zmieňuje Pentagón a CIA.
     
    Ruský politológ Viktor Olevič je totiž presvedčený, že Karlovovo odstránenie by bolo výhodné pre tie kruhy vo Washingtone, ktoré nemajú záujem o spoluprácu s Ruskom pri riešení sýrskej krízy.
     
    “Pre Erdogana je politicky najvýhodnejšie obviniť z vraždy diplomata svojho úhlavného nepriateľa – starého a chorého Fethullaha Gülena v americkom azyle, ktorého Erdoganov režim už obvinil zo zosnovania puču a chce ho premeniť na terč celonárodnej nenávisti. Autokratickému tureckému prezidentovi to umožní pokračovať v represiách,” spomína Stehlíková štvrtú verziu.
     
    “Podľa mnohých odborníkov sa konfliktu na Strednom východe zúčastní aj ´tretia sila´ – Saudská Arábia, ktorá podporovala radikálne islamistické prúdy v celom regióne. Teraz, keď sa konečne blíži porcovanie Sýrie vďaka spolupráci Moskvy, Ankary a Teheránu, Rijád si pripadá porazený: jeho súperi sa môžu dohodnúť na spoločných akciách proti tým, ktorí teroristov financovali. Vraždu ruského veľvyslanca by Saudovia mohli potrebovať ako casus belli – dôvod pre vojnu, druhé Sarajevo,” dodáva tiež piatu verziu.
     
    Šiesta verzia je “čierna labuť – šialený osamelý vlk”.
     
    “Nikdy nie je možné vylúčiť, že do histórie vstúpi fanatik alebo duševne narušený zúfalec, ktorého nikto neriadil a nenavádzal, s vlastným ´individuálnym plánom´. Policajt Mevlut Mert Altintas v okamihoch tesne po vražde pôsobil dojmom, že je nepríčetným jedincom, ktorý sa cíti byť vyvolený vstúpiť do dejín za cenu života,” podotkla Stehlíková záverom.
    - Reklama -