Prečo Sýrčania neutekajú do bohatých krajín v Perzskom zálive?

    0
    Utečenci v srbskom meste Subotica (Autor: Radim Panenka)

    Utečenecká kríza, sýrski kresťania, utečenci zo Sýrie, žiadatelia o azyl, potopené lode, ľudské utrpenie. Tieto pojmy sa už niekoľko mesiacov skloňujú vo všetkých európskych médiách. Ľudia zo Sýrie si vybrali Európu za ten kontinent, ktorý by sa o nich mal postarať.

    Prečo? Veď sú to utečenci z Blízkeho východu. Nemali by to jednoduchšie v bohatých ropných štátoch, ako napríklad Katar, Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty? Nuž, odpoveď na tieto, naoko jednoduché otázky, je omnoho zložitejšia.

    Kameň úrazu

    Do uvedených krajín totiž potrebujú Sýrčania turistické víza alebo pracovné povolenie. Ich vybavenie je zdĺhavé a pomerne drahé. Ďalším odrádzajúcim faktorom je, že nie každý ich v konečnom dôsledku dostane. Väčšinu úspešných prípadov tvoria Sýrčania, ktorí už v niektorej z krajín Perszkého zálivu žijú a svoj pobyt si tam len predlžujú. Prípadne tí šťastlivci, ktorí tam už majú rodinu.

    Potrebujú posily zo zahraničia, ale…

    Server Echo24 uviedol, že bohaté arabské štáty sú do veľkej miery závislé od pracovnej sily zo zahraničia. Najčastejšie ide o ľudí z ázijských krajín, ktorí však pracujú na menej atraktívnych pozíciách. Arabi, ktorí nie sú pôvodom z krajín Perszkého zálivu, častokrát získajú len menej kvalifikované pracovné miesta, napríklad v oblasti vzdelávania alebo zdravia. Prekážky sa ale objavia vtedy, keď sa saudskoarabské či kuvajtské úrady snažia uprednostniť do zamestnania miestnych obyvateľov.

    Na druhej strane, ak by niekto tvrdil, že bohatí Arabi neposielajú finančnú či humanitárnu pomoc za hranice, tak sa vraj veľmi mýli. Háčik je ale v tom, že okrem pomoci chudobným oblastiam blízkovýchodných krajín sledujú na týchto územiach svoje mocenské a geopolitické záujmy.

    Získať občianstvo? Takmer nemožné

    Cudzinci môžu natrafiť na ďalšiu nepríjemnú prekážku vtedy, ak sa snažia o trvalý pobyt, pretože je takmer nemožné získať občianstvo. V roku 2012 napríklad Kuvajt oznámil oficiálnu stratégiu, podľa ktorej v nadchádzajúcich 10 rokoch zníži počet zahraničných pracovníkov v emirátoch až o milión.

    Celý článok si môžete prečítať TU

     

    - Reklama -