Prečo Američania nechcú pustiť Rusov do Iraku? Pritom USA ho bombardujú už vyše roka

    0
    Ruská stíhačka v akcii. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Rusko začalo vojenskú intervenciu v susednej Sýrii a vznikla tak situácia, že bývalí nepriatelia z obdobia studenej vojny si v krajine konkurujú náletmi. Následne sa vynorili otázky, či Rusko rozšíri svoju vojenskú kampaň aj do Iraku. Spojené štáty bombardujú ciele Islamského štátu v Sýrii a Iraku už vyše roka, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

    Iracký premiér Hajdar Abádí sa snažil dosiahnuť pokrok vo vojne proti IS, a tak 1. októbra vyhlásil, že uvíta ruské nálety proti týmto extrémistom na irackom území. Americký generál Dunford, ktorý je na svojej prvej návšteve Iraku od vymenovania za predsedu zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl 1. októbra, však vyhlásil, že premiér Abádí aj iracký minister obrany Chálid Ubajdí ho ubezpečili, že nepožiadali Rusko o pomoc.

     “Povedal som, že by to bolo pre nás veľmi ťažké poskytovať tento druh pomoci, keby Rusi takisto podnikali operácie,” oznámil po rokovaniach Dunford malej skupine novinárov, ktorí s ním cestovali.  “Premiér aj minister obrany ma informovali, že ani neuvažujú o tom, že by im Rusi pomáhali, a Rusi ich ani nežiadali, aby mohli podnikať tieto operácie,” dodal generál.

    Dunford takisto bagatelizoval podozrenia, že spravodajské centrum v Bagdade, kde má expertov Rusko, Irak, Irán a Sýria, už pomáha pri bombardovaní pozícií IS na irackom území. Dunford zdôraznil, že Ubajdí mu na stretnutí za zatvorenými dverami v Bagdade povedal, že toto spravodajské centrum zatiaľ “nefunguje”.
    “Povedal, že teraz nič nerobia,” dodal Dunford.


     

    - Reklama -