Prechodnou fázou si Brusel aj Británia kúpili čas v období po brexite, myslí si slovenský diplomat

    0
    Vlajky EÚ a Spojeného kráľovstva (Autor: TASR)

    Slovenský diplomat, ktorý SR zastupoval na pondelňajšom zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli, vysvetlil, že prechodné obdobie je potrebné, lebo nikto nepredpokladá, že by do konca marca 2019 bola na stole dohoda o budúcich obchodných vzťahoch medzi EÚ a Britániou.

    Návrh na zavedenie prechodnej fázy predniesla britská premiérka Theresa Mayová vlani v septembri počas svojho prejavu vo Florencii.

    “Do istej miery sa kúpil čas – jeden rok a deväť mesiacov – na to, aby sme túto dohodu sfinalizovali,” skonštatoval Javorčík. Dodal, že počas prechodnej fázy bude v Británii aj naďalej platiť už prijaté alebo v tom období prijímané právo EÚ, pričom Briti sa už nebudú môcť zúčastňovať na rozhodovaní v euroinštitúciách.

    Z pohľadu občanov Slovenska a ostatných členských krajín EÚ prijatý súbor usmernení znamená, že do konca roka 2020 budú mať zaručené v Spojenom kráľovstve všetky štyri základné slobody vrátane slobody pracovať, voľne sa pohybovať a usadzovať.

    Usmernenia o prechodnej fáze hovoria o období jedného roka a deviatich mesiacov, Javorčík však zdôraznil, že odteraz až do konca roka 2020, keď sa končí súčasná finančná perspektíva EÚ, majú obe strany na rokovania o budúcich obchodných vzťahoch takmer tri roky a teda dosť času na to, aby dospeli ku “kvalitnej dohode”. Tá by podľa jeho slov mala spĺňať všetky parametre, ktoré si bude vyžadovať veľmi komplexný a možno aj zložitý vzťah medzi EÚ a Britániou.

    Javorčík pripomenul, že jasná je už aj časová postupnosť ďalších krokov. Ministri dali mandát na rokovanie vyjednávačovi EÚ pre tzv. brexit Michelovi Barnierovi, ktorý by mal začať rokovať o ustanoveniach prechodnej fázy na budúci týždeň. Tieto rokovania by mali byť uzavreté do marcového summitu EÚ. Krátko nato, v apríli, sa očakáva spustenie druhej, obchodnej fázy rokovaní o brexite.

    - Reklama -