Preč s islamom, preč s cudzincami. V Poľsku rastie počet xenofóbnych útokov

    0
    Poľskí nacionalisti počas protestu proti migrantom (Autor: TASR)

    Naši severní susedia majú už mnoho dekád problémy s futbalovými chuligánmi, ktorí patria medzi najdrsnejších a najbrutálnejších na starom kontinente. Napokon, poľskí ´kibici´ sú neslávne známi pre svoje vyčíňanie už dlhé roky a mnoho z týchto ľudí sa otvorene hlási k neonacistickej, respektíve ultrapravicovej ideológii.

    Skrátka, keď narazí bežný človek na takto naladenú agresívnu skupinu, zostáva mu asi len modliť sa, aby nedošlo k žiadnemu konfliktu. Problém s futbalovým výtržníctvom má však viac-menej dlhodobý charakter.

    Čo je však aktuálne oveľa horšie, je nárast protiislamského, respektíve protiarabského extrémizmu. 

    Ako uvádza v predmetnom článku spomenutý server Deutsche Welle, prípady ponižovania či bitky osôb cudzokrajného pôvodu sa v Poľsku šíria „alarmujúcim tempom“.

    Imám Youssef Chadid, ktorý je už 21 rokov držiteľom poľského pasu a žije v Poznani, si poťažkal, že v poslednom období dostáva výhrážky dňom nocou.

    Chadid, ktorý je zároveň tiež predsedom Moslimskej ligy v Poľsku, dokonca zvažuje, že by sa presťahoval  do inej krajiny.

    Podľa hovorcu poľských ľudskoprávnych organizácií Adama Bodnara je problémom nielen nezáujem politikov, ale aj bagatelizovanie skutočných útokov zo strany policajných zložiek.

    „Od roku 2016 upozorňuje Bodnar na rastúcu vlnu islamskej nenávisti v Poľsku, pričom od vlády vyžaduje, aby zakročila a podnikla protiopatrenia. Ale bezvýsledne. Naopak, vládni predstavitelia zostávajú namiesto toho ticho. Málokto je proti nárastu xenofóbneho násilia a ultrapravicových extrémistických skupín,“ píše sa v článku.  

    Ako ďalej ešte uvádza autor článku Paul Flückiger, Bodnar je tŕňom v oku vládnucej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) na čele s Jaroslawom Kaczyňskim.

    Práve súčasná poľská vládna garnitúra si vraj robila svoju politickú kampaň na protiislamskej rétorike.

    „V čase vrcholu migračnej krízy strana (PiS) odmietla okolo 7000 ´kvótami pridelených´ utečencov z táborov v Grécku a Taliansku, hoci vtedajšia stredopravá vláda tento krok predtým odsúhlasila,“ spomína na záver nemecký spravodajský portál.

    - Reklama -