Pre vyriešenie americko-iránskeho sporu je nutné zrušiť sankcie, povedal Rúhání

    0
    Hasan Rúhání (Autor: TASR)

    “Naše sily tiež budú účinne čeliť ďalším agresiám Spojených štátov voči našim hraniciam,” varoval Rúhání a pripomenul minulotýždňové zostrelenie amerického bezposádkového lietadla. Dodal, že Irán “nemá žiadny záujem na napätí v regióne a obzvlášť nechce vojnu, a to ani so Spojenými štátmi”. Zodpovednosť za súčasnú situáciu pripísal Washingtonu.

    Rúhání ďalej uviedol, že Irán je stále oddaný jadrovej dohode z roku 2015, ktorej ďalší osud je v súčasnosti neistý, a že je ochotný preukázať pružnosť. “Nebudeme podnikať nič, čo by sme nemohli zvrátiť,” ubezpečil.

    Dohoda z roku 2015, oficiálne označovaná ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Iránska vláda ešte začiatkom mája vyhlásila, že sa ďalej necíti viazaná dohodnutými ohraničeniami, pokiaľ ide o zásoby obohateného uránu a ťažkej vody.

    Americký prezident Donald Trump pritom odstúpil od spomínanej dohody už v máji 2018 a následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy.

    Podľa Rúháního by sa Teherán k dodržiavaniu svojich záväzkov vrátil, ak by dokázali svoje záväzky dodržať aj zvyšní signatári dohody – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko. Jednostranným odstúpením podľa neho Spojené štáty “poškodili všetkých vrátane vlastných obyvateľov”.

     

    - Reklama -